Milo 30.05.2023 11:39 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly

Z úvahy V. G. Dmitrijeva, "zaslúžilého pracovníka vedy a techniky Ruskej federácie, historika, publicistu" ako ilustrácia toho, ako vnímajú "intelektuáli" dianie okolo seba:

Ľudstvo potrebuje objektívne a nezávislé intelektuálne centrum, ktoré spracováva objektívne informácie, na základe ktorých sa formulujú vyvážené a správne rozhodnutia. Umelá inteligencia to môže reálne zabezpečiť. Ale len vtedy, ak je jej pomyselný priestor zbavený akýchkoľvek chybných alebo falošných informácií, čo je v skutočnosti problém.

Možným riešením a východiskom z tejto nebezpečnej situácie by mohlo byť vybudovanie jedinej referenčnej, nezávislej, medzinárodnej umelej inteligencie (UI) na svete. Mali by ju spoločne vytvoriť všetky krajiny ako jedinú exteritoriálnu umelú inteligenciu planéty Zem. Tento svojrázny mozog planéty musí fungovať mimo politických, náboženských a ekonomických predstáv.

Podmienka extrateritoriality je dobre splnená len v Antarktíde a možno je to najlepšia možnosť. V takom prípade by si žiadna krajina nemohla diktovať podmienky, ale mohla by ťažiť z činnosti IZM. Z technického hľadiska je ľudstvo na realizáciu takéhoto globálneho projektu pripravené. Nie je však pripravené politicky: existuje príliš veľa nezhôd a rozporov medzi jednotlivými štátmi. Ale práve tieto problémy musí vyriešiť najmä Medzinárodná umelá inteligencia.

Umelá inteligencia sa formuje ako "mozog Zeme" s jedinečným "imaginárnym priestorom", ktorý pozostáva z informácií overených medzinárodnou skupinou vedcov a z pokročilého globálneho monitorovacieho a komunikačného systému. Tento monitorovací systém slúži celému ľudstvu ako účinný nástroj na riešenie zložitých problémov. Aj keď UI môže meniť hardvér a softvér, autentický imaginárny priestor UI musí byť konštantný a adekvátny realite.

Vytváranie UI je prirodzený a objektívny proces. Príroda zjavne potrebuje výskum a intelektuálne schopnosti človeka na svoje sebapoznanie a rozvoj. Osamelosť ľudstva v okolitom svete rozhodne vypovedá o jedinečnosti a zvláštnom určení planéty Zem a jej zachovanie je hlavnou úlohou ľudstva.

Je potrebné zorganizovať hnutie podľa vzoru zelenej agendy s cieľom vytvoriť "mozog Zeme" zameraný na ochranu a rozvoj ľudskej populácie a planéty Zem. A toto hnutie "Mozog Zeme" by sa malo realizovať vo forme umelej inteligencie, a nie množstva systémov umelej inteligencie, ktoré by si riskantne konkurovali vo vojenskej, politickej a technologickej sfére. Ovládanie a využívanie jedinej supervýkonnej UI je oveľa jednoduchšie ako monitorovanie stoviek, ak nie tisícov rôznorodých UI naprogramovaných na nekontrolovateľné účely, ktoré ovládajú nebezpečné a zložité systémy.

Organizovanie hnutia Mozog zeme je náročná, ale potrebná, zjednocujúca a ušľachtilá úloha. Chápajúci a zainteresovaní občania planéty musia prispieť k vytvoreniu referenčnej, medzinárodnej umelej inteligencie v prospech celej planéty Zem.

Ak predtým platilo heslo "Proletári všetkých krajín, spojte sa!", dnes zrejme nastal čas na heslo "Intelektuáli všetkých krajín, spojte sa!" pri vytváraní umelej inteligencie "Mozog Zeme" na záchranu a rozvoj planéty.

--

Zdroj: https://www.ng.ru/nauka/2023-05-23/13_8730_ai.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.