Milo 02.06.2023 19:04 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Odškodnenie pre homosexuálnych vojakov vo výške viac ako 380 000 eur

Bývalí homosexuálni vojaci doteraz dostali odškodné vo výške 381 000 eur. Informoval o tom denník Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) s odvolaním sa na informácie spolkového ministerstva obrany. Už dva roky môžu bývalí vojaci Bundeswehru a Národnej ľudovej armády požiadať o rehabilitáciu a odškodnenie vo výške 3 000 eur, ak boli v službe diskriminovaní kvôli svojej sexuálnej orientácii.

Do roku 2000 boli homosexuálni vojaci v Bundeswehri systematicky diskriminovaní. V niektorých prípadoch nemohli vykonávať rovnakú kariéru ako heterosexuálni kamaráti a dokonca boli prepustení zo služby. Zákon o rehabilitácii týchto vojakov vstúpil do platnosti pred dvoma rokmi. Do polovice mája 2023 bolo podaných 168 žiadostí, uvádza NOZ. O 131 z nich bolo kladne rozhodnuté. "Žiadosti posudzujeme veľmi priaznivo," cituje denník úradníka ministerstva. Je to spoločný signál, že na Východe aj na Západe sa čelí chybám minulosti. Každú štvrtú zo 168 žiadostí podali bývalí príslušníci NVA.

V negatívnych prípadoch sa zamietnutie nikdy nezakladalo na obsahu, pokračuje správa. Namiesto toho sa na ministerstvo obrátili aj osoby, ktoré nemali nárok na žiadosť, napríklad bývalí zamestnanci ministerstva štátnej bezpečnosti NDR.

https://www.zeit.de/politik/deutschland/2023-06/bundeswehr-soldat-homosexualitaet-entschaedigung-zahlung

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.