Peter MMXX 02.06.2023 23:14 Zobraziť v diskusii

Re: Zemětřesení a jiné pohromy

Japonsko- tajfún Mawar

V Japonsku bolo zrušených 300 letov, železničné trate zatvorené kvôli prívalovým dažďom, ako sa blíži tajfún Mawar

 TOKIO - Časti Japonska v piatok zasiahol prívalový dážď, ako sa blížil tajfún Mawar, čo si vyžiadalo úrady, aby odporučili viac ako miliónu ľudí evakuáciu, hoci neboli hlásené žiadne zranenia.

Mawar začiatkom tohto týždňa spôsobil na Guame zmätok. Z predchádzajúceho supertajfúnu zoslabol na silu tropickej búrky.

Očakávalo sa, že hlavná časť búrky prejde južne od hlavného ostrova Honšú, keď sa presunie do Pacifiku.

Prognostici však varovali, že existuje nebezpečenstvo, že vlhký vzduch z tajfúnu by sa mohol dostať do sezónneho dažďa, ktorý by vyvolal silné lokálne dažde.

Takmer 1,3 milióna ľudí z celého Japonska dostalo odporúčanie na evakuáciu, uviedla agentúra pre riadenie požiarov a katastrof, pričom najväčší počet je v oblastiach západného Honšú, ako je prefektúra Wakayama.

Ministerstvo dopravy uviedlo, že v piatok na poludnie bolo zrušených niečo vyše 300 letov spolu s 52 trajektmi.

Podobné počasie spôsobilo v minulosti záplavy a zosuvy pôdy, najmä v lete 2018, keď v západnom Japonsku zahynulo viac ako 200 ľudí.

 „Čo sa stalo pred piatimi rokmi, je stále rovnako jasné ako včera,“ povedala pre verejnoprávnu televíziu NHK jedna žena na najmenšom hlavnom ostrove Šikoku, prečo bola evakuovaná.

Na televíznych záberoch bolo v piatok popoludní v blízkosti brehov vidieť niekoľko riek, no neobjavili sa žiadne správy o záplavách alebo zosuvoch pôdy

Japonská meteorologická agentúra (JMA) vydala varovanie pred povodňami pre reťazec ostrovov Okinawa a časti ostrovov Šikoku a Honšú, pričom v niektorých častiach západnej časti Honšú predpovedá za 24 hodín do sobotňajšieho rána 350 mm zrážok. 

Časti Šikoku zasiahlo 162,5 mm dažďa za tri hodiny do 9:00 miestneho času, takmer polovicu z toho za jednu hodinu, uviedla verejnoprávna televízia NHK, čo si vyžiadalo varovanie pred zosuvmi pôdy.

Hoci silné letné dažde nie sú v Japonsku nezvyčajné, jún je nezvyčajne skoro na búrku typu tajfúnu, ktorá sa blíži k ostrovom.

Vo štvrtok JMA uviedol, že krajina zažila najteplejšiu jar od začiatku vedenia záznamov v roku 1898. 

Niektoré vozidlá boli videné ponorené do povodňovej vody v blízkosti železničnej stanice vo Wakajame, meste v Kansai asi 80 km od Osaky.

Približne 27 000 ľuďom odporučili evakuáciu v Toyohashi, meste v centrálnom Honšú. V častiach Šikoku boli vydané aj evakuačné upozornenia. REUTERS

300 flights in Japan cancelled, train lines shut amid torrential rain as Typhoon Mawar nears | The Straits Times

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.