Milo 03.06.2023 20:42 Zobraziť v diskusii

Re: Elon Musk

Pentagon prezradil, že platí za Starlink Elona Muska na Ukrajine

Pentagon vo štvrtok oznámil, že podpísal zmluvu o poskytovaní satelitnej internetovej služby Starlink spoločnosti SpaceX na Ukrajine, a to takmer osem mesiacov po tom, ako Elon Musk, majiteľ spoločnosti, pohrozil, že ak za ňu americká vláda nezaplatí, prístup ukončí.

Ministerstvo obrany toto rozhodnutie potvrdilo, ale prakticky všetky podrobnosti o dohode vrátane toho, koľko bude stáť amerických daňových poplatníkov a kedy bola zmluva podpísaná, zatajilo. Americkí predstavitelia obrany predtým odhadovali, že ročné náklady na Starlink na Ukrajine, ktorý Musk väčšinou dotoval, budú stovky miliónov dolárov.

"Satelitná komunikácia je životne dôležitou zložkou celkovej komunikačnej siete Ukrajiny a ministerstvo uzatvára zmluvy so spoločnosťou Starlink na služby tohto typu," uviedol Pentagón vo vyhlásení. "Avšak z dôvodov operačnej bezpečnosti a vzhľadom na kritickú povahu týchto systémov - v súčasnosti nemáme k dispozícii ďalšie informácie týkajúce sa konkrétnych schopností, zmlúv alebo partnerov, ktoré by sme mohli poskytnúť."

Hoci podmienky dohody zostávajú záhadou, zdá sa, že ide o neočakávaný zisk pre Muska, ktorého minuloročná akvizícia Twitteru za 44 miliárd dolárov bola doteraz kolosálnym prepadákom. Podielový fond Fidelity v správe zverejnenej tento týždeň odhadol, že spoločnosť sociálnych médií mohla stratiť dve tretiny svojej hodnoty.

https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/06/01/starlink-ukraine-pentagon-elon-musk/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.