Milo 07.06.2023 14:48 Zobraziť v diskusii

Re: Európska únia

Portál Politico.eu k vývoju v strednej Európe:

---

6.6.2023

Pozor, Ukrajina, prichádza Uhorsko-rakúska ríša

V Rakúsku a na Slovensku sú na vzostupe proruskí politici v duchu maďarského Viktora Orbána.

VIEDEŇ - Rakúsky politik Herbert Kickl je proruský a protiamerický konšpiračný teoretik, ktorý obhajuje odčervovač koní ako liek proti COVID-19 a chce z alpskej krajiny urobiť "pevnosť" proti migrácii.

Je tiež favoritom na to, aby sa stal budúcim lídrom svojej krajiny a ďalším veľkým problémom Európy.

[...]

Rakúsko nie je jedinou krajinou v regióne, ktorá je náchylná na orbánizmus. Aj susedné Slovensko sa potáca na pokraji populistického návratu. Proruský Smer-SD - ktorého líder, bývalý premiér Robert Fico, bol v roku 2018 donútený odstúpiť z funkcie uprostred vlny ľudových protestov vyvolaných brutálnou vraždou investigatívneho reportéra a jeho snúbenice - vedie v prieskumoch pred predčasnými voľbami naplánovanými na september. Fico prisľúbil, že v prípade zvolenia ukončí vojenskú podporu Slovenska susednej Ukrajine.

Európski predstavitelia varujú, že víťazstvo proruských síl na Slovensku a v Rakúsku by dalo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi do rúk silný nástroj proti Ukrajine, čo by mu uľahčilo oslabenie sankcií a úsilia EÚ o pomoc Ukrajine.

"Bola by to katastrofa," povedal bez okolkov vysoký predstaviteľ Komisie z tohto regiónu.

[...]

---

3.6.2023

[...]

V rozhovore pre POLITICO v Bratislave Heger povedal, že sa obáva, že populistická vláda by krajinu odklonila od západných inštitúcií.

"Začnú meniť zahraničnopolitickú orientáciu - a vlastne začnú vyťahovať Slovensko z európskych štruktúr a štruktúry NATO," povedal.

Smer trvá na tom, že nechce meniť zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

"Naša politická strana plne podporuje členstvo Slovenska v EÚ a NATO," napísala v mene strany Roth Neveďalová.

V odpovedi na otázky o postoji Smeru k Ukrajine uznala, že Ukrajinci "majú právo sa brániť", ale uviedla, že strana vyzýva na prímerie a mierový proces.

"Vždy sme podporovali pomoc Ukrajine - humanitárnu pomoc, rokovania, sprostredkovanie, podporu utečencov, ktorí v súčasnosti žijú aj na Slovensku, atď." povedala. Dodala však, že "nemôžeme poslať Ukrajine žiadnu vojenskú podporu, jednoducho preto, že na Slovensku už nie je žiadna vojenská technika".

Odborníci o tom nie sú presvedčení.

"Ak bude strana Smer - s Robertom Ficom alebo bez neho - vo vláde, určite sa bude snažiť zmeniť súčasnú úroveň podpory Ukrajiny," povedal Milan Nič, vedúci výskumný pracovník Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy, ktorá sa špecializuje na tento región. Dodal však, že Smer je pragmatická strana bez jasnej zahraničnej politiky.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.