Zora 12.06.2023 09:46 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

30.5.23

Francúzsko spúšťa boj proti podvodom v systéme sociálneho zabezpečenia

Do boja proti podvodom v systéme sociálneho zabezpečenia bude vo Francúzsku nasadený tím IT špecialistov, uviedlo v utorok ministerstvo hospodárstva vo svojom statuse na platforme Twitter.

Vo vyhlásení ministerstva, z ktorého citovala agentúra DPA, sa uvádza, že na ochranu sociálneho systému má byť zamestnaných približne 450 odborníkov. Okrem toho sa zavedú aj opatrenia na modernizáciu počítačových sietí systému sociálneho zabezpečenia. Cieľom je získať späť všetky nezákonné platby uskutočnené za posledných päť rokov.

Ďalším zamýšľaným opatrením francúzskej vlády je sprísnenie pravidiel pri prevode sociálnych dávok do zahraničia. Vláda plánuje spustiť program kontrol dôchodcov, ktorí žijú v cudzine — v štátoch, s ktorými Francúzsko nemá dohodu o automatickej výmene osobných údajov —, a tých, ktorí majú viac ako 85 rokov, vysvetlil v rozhovore pre televíziu BFM minister rozpočtu, verejných financií a verejnej správy Gabriel Attal.

Podľa BFM sa táto časť opatrení proti podvodom v sfére sociálneho zabezpečenia neobjavuje "z ničoho nič". Vlani v septembri boli na francúzsky konzulát v Alžírsku vyslaní dvaja agenti z národného fondu starobného poistenia. Predvolali si 1000 takmer storočných dôchodcov alebo ich sami navštívili, aby preverili, či stále trvá ich nárok na starobný dôchodok.

V 30 percentách prípadov, teda približne v 300 spisoch, sa zistil nesúlad vyplácania dávok so skutočným stavom, vysvetlil Attal.

V rámci boja proti podvodom v systéme zdravotného poistenia francúzska vláda preskúma možnosť integrácie preukazu zdravotného poistenia do nového preukazu totožnosti.

https://www.teraz.sk/zahranicie/francuzsko-spusta-boj-proti-podvodom/717982-clanok.html

--

8.6.23

Nočný vlak z Paríža do Nice narazil do stáda kráv, meškal deväť hodín

Približne 400 pasažierov meškalo v noci na stredu deväť hodín, pretože ich vlak z Paríža do Nice narazil do stáda kráv. Informoval o tom francúzsky denník Le Parisien, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Cestujúcich presunuli na vlak idúci opačným smerom a v stredu ráno sa vrátili naspäť do Paríža, napísal denník.

Vlak v utorok neskoro večer narazil približne do desiatich kráv rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu - incident sa stal neďaleko obce Tonner severne od mesta Dijon, okolo 165 kilometrov od Paríža.

Sedem z týchto kráv zahynulo a niektoré uviazli pod lokomotívou.

Francúzsky filmový režisér Cyril Dion, ktorý bol vo vlaku, vyzdvihol prácu záchranárov. "Bola to ťažká noc pre každého, kto musel odpratávať prekážky z koľají a čo najlepšie sa postarať o cestujúcich. Pre farmára, ktorý si musel odniesť mŕtve kravy, to nebola zábava."

Ľudia pri zrážke neutrpeli zranenia. Rušňovodiča previezli do nemocnice na lekársku prehliadku.

Trať bola uzatvorená v oboch smeroch až do stredy rána.

https://www.teraz.sk/zahranicie/nocny-vlak-z-pariza-do-nice-narazil/719905-clanok.html

--

7.6.23

Múzeum Louvre chráni aj umelecké poklady z Ukrajiny

Múzeum Louvre v Paríži sa stará aj o 16 umeleckých diel z Ukrajiny, aby ich ochránilo pred vojnou. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Od začiatku vojny sme sa, tak ako iné múzeá, s obavami zaujímali, ako môžeme podporiť našich ukrajinských kolegov. Na jeseň, keď čelili veľkej intenzite konfliktu, sme sa rozhodli podniknúť túto záchrannú akciu," povedala riaditeľka Louvru Laurence Des Carsová.

"Nie je to veľa v mori smútku a pustošenia, ale je to symbol," dodala. Obávali sa najmä krádeží a ilegálneho obchodovania s umeleckými dielami a relikviami, ak by zostali na Ukrajine.

Medzi dielami prevezenými do Louvru je päť byzantských ikon z Múzea Bohdana a Varvary Chanenkovcov v Kyjeve. Budú vystavené v Paríži od 14. júna do 6. novembra.

Štyri z nich zo 6. a 7. storočia pochádzajú z Kláštora svätej Kataríny v Egypte. Piata vznikla v Konštantínopole koncom 13. alebo začiatkom 14. storočia.

Jedenásť ďalších diel patrí "k najtypickejším a najkrehkejším" z ukrajinskej zbierky a budú uložené v depozitári Louvru "až do zlepšenie situácie", povedala Des Carsová.

Ukrajinskú delegáciu vrátane šéfa Múzea Chanenkovcov privítala vlani v októbri, keď Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) oznámila, že počas vojny bolo na Ukrajine poškodených 240 lokalít.

V októbri výbuch rakety neďaleko Múzea Chanenkovcov vybil sklá na oknách. Väčšina jeho diel bola presťahovaná do skladu, ale ohrozujú ich výkyvy teplôt spôsobené výpadkami elektriny.

Operáciu na záchranu 16 vybraných umeleckých diel podporil Medzinárodný spolok na ochranu dedičstva v konfliktných oblastiach (ALIPH).

https://www.teraz.sk/najnovsie/muzeum-louvre-chrani-aj-umelecke-pokl/719898-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.