Zora 12.06.2023 20:17 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Rakúska


12.6.23

V Alpách v Tirolsku došlo k obrovskému zosuvu skál

Obrovské skalné masívy sa uvoľnili v nedeľu v pohorí Silvretta v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

V blízkosti dediny Galtür došlo k zosuvu skál, pri ktorom sa čiastočne odtrhol vrchol 3400 metrov vysokej hory Südgipfel masívu Fluchthorn, spresnila tamojšia horská záchranná služba.

Denník Tiroler Tageszeitung zverejnil videozáznam jedného z očitých svedkov, na ktorom je vidieť balvany a skaly rútiace sa údolím ako prívalová vlna.

Rakúska polícia následne vrtuľníkom preletela ponad zhruba dvojkilometrový úsek v blízkosti hraníc so Švajčiarskom, kde k zosuvu došlo. Podľa policajných zdrojov neexistujú žiadne náznaky, že si zosuv vyžiadal obete na životoch alebo zranených, píše APA.

https://de.wikipedia.org/wiki/Galt%C3%BCr


Pri mohutnom zosuve pôdy v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko zmizol alpský štít a vrcholový kríž. "Z vrcholu sa odlomilo sto metrov,"

https://www.tagesschau.de/ausland/europa/oesterreich-tirol-berg-100.html

Najvyšším bodom masívu je teraz 3397 m vysoký stredný vrchol, čo znamená, že Fluchthorn zostáva druhou najvyššou horou Silvretty.

Fluchthorn je trojvrcholový horský masív.

Rakúsky spolkový úrad pre kalibráciu a zememeračstvo označuje tri vrcholy ako Nördliches Fluchthorn , Mittleres Fluchthorn a Südliches Fluchthorn , s nadmorskými výškami 3309 m, 3397 m a 3399 m.

Na národnej mape Švajčiarska je vyznačený len najjužnejší vrchol, a to s jednoduchým názvom Fluchthorn a nadmorskou výškou 3398,0 m. Tento vrchol, ktorý sa používa aj ako triangulačný bod, sa 11. júna 2023 popoludní odlomil pri zosuve pôdy.

https://de.wikipedia.org/wiki/Fluchthorn

https://cs.wikipedia.org/wiki/Triangulace

https://www.meteorologiaenred.com/sk/punto-geodesico.html

--

11.6.23

V rakúskom Tirolsku vypukol rozsiahly lesný požiar

Lesný požiar v okrese Landeck v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko si v sobotu vyžiadal rozsiahly zásah 80 hasičov a 15 hasičských vozidiel, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru APA.

Na hasení požiaru sa od sobotňajších popoludňajších hodín podieľali hasiči z dovedna šiestich okresov, ako aj horská záchranná služba, tri hasiace vrtuľníky a tri policajné hliadky, spresnili tamojšie úrady.

Požiar vypukol pod lanovkovou, v ktorej sa v tom čase nenachádzali žiadne osoby. Večer približne o 21.30 h SELČ museli hasenie prerušiť a v boji s ohňom pokračovali v nedeľu v skorých ranných hodinách, píše APA.

Rakúska polícia v nedeľu ráno spresnila, že požiar pohltil približne 1,5 hektára plochy a príčina jeho vypuknutia nebola doposiaľ bezprostredne známa. K zraneniu osôb podľa policajných zdrojov nedošlo


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.