Zora 14.06.2023 13:57 Zobraziť v diskusii

Re: Japonsko


14.6.23

Vo vojenskom výcvikovom centre v Japonsku sa strieľalo, hlásia obete

Dvaja ľudia prišli o život a jeden ďalší človek utrpel zranenia pri streľbe vo vojenskom výcvikovom stredisku v japonskej prefektúre Gifu. V stredu o tom informoval generálny tajomník japonskej vlády Hirokazu Matsuno. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Incident sa odohral o 09.00 h miestneho času (02.00 h SELČ). Podľa Matsuna bol páchateľom 18-ročný kadet japonskej armády, ktorý postrelil svojich troch kolegov. Tajomník dodal, že podozrivý bol zadržaný, ďalšie informácie však neposkytol. Japonská štátna televízia NHK uviedla, že páchateľ strieľal z automatickej zbrane.

Hovorca japonskej armády potvrdil, že počas incidentu bolo vystrelených osem rán.

Agentúra AFP pripomína, že násilná trestná činnosť je v Japonsku pomerne zriedkavým javom, no počas uplynulého roka sa v tejto ázijskej krajine vyskytlo podobných incidentov hneď niekoľko. V júli 2022 bol spáchaný atentát na japonského expremiéra Šinza Abeho a v apríli 2023 súčasný premiér Fumio Kišida vyviazol bez zranení po tom, čo po ňom istý muž hodil výbušné zariadenie.

--

5.6.23

V konfrontaci s Ruskem a Čínou bude Japonsko spolupracovat s NATO

Japonsko a NATO hodlají podepsat dokument o spolupráci ve vesmíru a kyberprostoru, aby čelily Rusku a Číně, informoval internetový deník Nikkei. Upřesňuje, že Japonsko sice není členem aliance, ale dokument bude podepsán během červencového summitu NATO, na který byl pozván japonský premiér Fumio Kišida.

V roce 2014 podepsaly Japonsko a NATO Individuální program partnerství a spolupráce, který se zaměřuje na některé konkrétní oblasti, jako je námořní bezpečnost a humanitární pomoc, ale spolupráce mezi ozbrojenými silami je z velké části mimo jeho působnost.

Nyní se zpracovává individuálně přizpůsobený program partnerství, který toto ujednání podstatně povýší. K podpisu má být předložen na červencovém summitu NATO v Litvě.

Podle listu Nikkei obsahuje aktualizovaný dokument o partnerství body týkající se vesmírné a kybernetické sféry, neboť Moskva a Peking se na tuto oblast zaměřují. NATO usiluje o koordinaci s Japonskem v oblasti „nových a převratných technologií“ a o sdílení informací s cílem zajistit, aby stávající obranné struktury nebyly neutralizovány pokročilými technologiemi dvojího užití, jako jsou umělá inteligence, biotechnologie a kvantová výpočetní technika, uvedl dále list.



Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.