Milo 15.06.2023 15:52 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Konsolidácia zbrojárskeho priemyslu v Európe

Nemecký zbrojársky gigant Krauss-Maffei Wegmann a jeho francúzsky partner Nexter budú v budúcnosti predávať svoje výrobky pod spoločnou značkou KNDS. Cieľom tohto kroku je podporiť nové fúzie v tomto odvetví. Je pravdepodobné, že hlavný nemecký rival zostane mimo hry.

Šesťdesiat rokov po začatí sériovej výroby nemeckého hlavného bojového tanku Leopard sa už nebude predávať pod tradičnou značkou Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dve veľké zbrojárske spoločnosti Krauss-Maffei Wegmann z Nemecka a Nexter z Francúzska, ktoré sa v roku 2015 spojili a vytvorili spoločný podnik, rušia svoje národné značky.

Zbrojárske produkty sa v budúcnosti majú predávať pod značkou KNDS, čo je skratka zastrešujúcej spoločnosti KMW Nexter Defense Systems so sídlom v Amsterdame. Podľa vlastných vyhlásení chce KNDS novou podobou zdôrazniť "svoj nárok ako hybnej sily v nevyhnutnej konsolidácii európskeho priemyslu vojenských pozemných systémov". Toto odvetvie doteraz formovalo množstvo národných výrobcov s množstvom produktov a systémov.

Ambície francúzsko-nemeckej skupiny KNDS, ktorá sa považuje za lídra na európskom trhu v oblasti pozemnej obrany, sú v konkurencii so skupinou Rheinmetall. Zbrojárska spoločnosť so sídlom v Düsseldorfe a mníchovská spoločnosť Krauss-Maffei Wegmann spolupracujú na niektorých zbrojárskych projektoch, ako je Leopard, samohybná húfnica 2000 alebo bojové vozidlo pechoty Puma. Rheinmetall sa zároveň čoraz viac stáva konkurentom KMW/Nexter, napríklad so svojimi vlastnými nemeckými vývojovými verziami tankov Panther a Lynx. Podobne ako Rheinmetall, aj francúzska skupina Nexter Group, ktorá vyvinula francúzsky hlavný bojový tank Leclerc, je významným výrobcom munície. Aj v tejto oblasti existuje konkurencia.

Fúzia KNDS so spoločnosťou Rheinmetall, o ktorej sa diskutovalo v roku 2018 a ktorá by mala najväčší konsolidačný účinok, bola odložená pre nezhody vo vedení.

Tvrdenie KNDS, že je hnacou silou konsolidácie v odvetví, je ambiciózne. Rheinmetall je viac ako dvakrát väčší ako francúzsko-nemecká aliancia, s obratom 6,4 miliardy eur, viac ako 21 000 zamestnancami a objemom nevybavených objednávok vo výške 26,6 miliardy eur na konci roka 2022. KNDS mala v roku 2022 tržby vo výške 3,2 miliardy eur, približne 9 000 zamestnancov a objem nevybavených objednávok približne jedenásť miliárd eur.

Zatiaľ čo spoločnosť Rheinmetall je kótovaná na burze, spoločný podnik KNDS v pomere 50:50 je založený na neobvyklej vlastníckej štruktúre. Za spoločnosťou Krauss-Maffei Wegmann stoja početné súkromné rodiny, ktoré radšej zostávajú skryté. Na druhej strane spoločnosť Nexter vlastní francúzsky štát prostredníctvom sprostredkovateľskej spoločnosti.

Keď šéf KMW Haun pred ôsmimi rokmi oznámil zlúčenie s francúzskou spoločnosťou Nexter, mal už vtedy na mysli cieľ ďalších fúzií a štandardizácie európskych zbraňových systémov. Jeho koncepciou bolo vytvoriť pozemný bojový systém pre čo najviac európskych armád. "Tieto armády musia byť schopné bojovať so štandardizovaným vybavením," povedal teraz Haun pre spravodajský časopis Spiegel.

Zdroj: welt.de

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.