Milo 16.06.2023 13:50 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly

Legalizované biometrické sledovanie vo Francúzsku

12.6.2023

Aké zmeny navrhuje tento nový text?

Cieľom textu odhlasovaného v Senáte je vytvoriť právny rámec na trojročné experimentovanie s biometrickým rozpoznávaním zo strany justičných vyšetrovateľov a spravodajských služieb. Toto skúšobné obdobie by malo viesť k správe vlády, v ktorej sa bude diskutovať o možnosti zachovania alebo nepokračovania týchto použití.

Čo hovorí zákon dnes?

Vo všeobecnosti hovoríme o biometrickom rozpoznávaní pri rôznych technológiách používaných na identifikáciu osoby na základe jej fyzických alebo biologických vlastností. Sú medzi nimi aj odtlačky prstov či rozpoznávanie tváre z fotografie či videa.

Biometrické údaje, ktoré sa podľa všeobecného nariadenia o ochrane údajov (GDPR) považujú za citlivé, sú predmetom zvýšenej právnej pozornosti. Môžu byť spracované len so súhlasom dotknutých osôb alebo „na základe dôležitého verejného záujmu“ . Napríklad rozpoznávanie tváre bez súhlasu dotknutej osoby je v zásade zakázané a jeho použitie musí povoliť zákon alebo vyhláška.

Aké je spojenie s experimentom plánovaným na olympijské hry?

Zákon o organizácii olympijských a paralympijských hier (JOP) 2024, vyhlásený v máji, umožňuje aj rozsiahle experimenty. Použité nástroje sú však odlišné, keďže tentoraz ide o algoritmické video sledovanie (VSA), známe aj ako „inteligentné“ video sledovanie, t. j. zariadenia, ktoré vďaka algoritmom spojeným s videoobrazmi umožňujú odhaliť správanie považované za podozrivé, pohyby davu. alebo prítomnosť ľudí v zakázanom priestore. Štát musí vyhlásiť verejnú súťaž, aby určil, ktoré nástroje vyvinuté súkromnými spoločnosťami sa použijú.

Používa sa už biometrické rozpoznávanie vo Francúzsku?

Už v roku 2019 CNIL poznamenala, že rozpoznávanie tváre na účely autentifikácie sa už používalo, najmä v systémoch hraničnej kontroly (Parafe) a v online nástrojoch identity (Alicem).

Vo februári toho istého roku mesto Nice, obľubujúce kamerové sledovanie, počas svojho karnevalu experimentovalo s technológiou rozpoznávania tváre testovaním niekoľkých fiktívnych scenárov, ako je identifikácia utekajúcich alebo nebezpečných ľudí v dave. Vo svojej správe, ktorú v tom čase konzultovala spoločnosť La Croix , samospráva uviedla, že je s výsledkami tohto experimentu veľmi spokojná.


Skrátené, celý text vo francúzšzine: Le Monde

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.