Milo 16.06.2023 15:49 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly

Voľné pokračovanie predchádzajúceho príspevku:

V stredu 14. júna Európsky parlament prijatím stanoviska k európskemu nariadeniu o umelej inteligencii potvrdil, že softvér na rozpoznávanie tváre bude patriť medzi systémy umelej inteligencie, ktoré sú v Európskej únii zakázané. (https://www.reuters.com/technology/eu-lawmakers-agree-changes-draft-artificial-intelligence-rules-2023-06-14/)

Dva dni predtým francúzsky Senát prijal návrh zákona, ktorý naopak umožňuje túto technológiu používať na experimentálnej báze počas troch rokov. (pozri príspevok vyššie)

Poslanci Európskeho parlamentu sa vyslovili za zákaz "biometrických identifikačných systémov v reálnom čase a na diaľku", t. j. rozpoznávania tváre na verejných miestach. Táto technológia bola nakoniec po dlhej diskusii klasifikovaná ako nástroj umelej inteligencie, ktorý bude v rámci EÚ úplne zakázaný. Dôvod: tento typ systému predstavuje neprijateľné riziko z hľadiska individuálnej alebo kolektívnej slobody.

Na druhej strane, francúzsky Senát dva dni predtým schválil návrh zákona, ktorý, naopak, povoľuje experimentovanie s touto technológiou vo verejnom priestore počas troch rokov, či už v reálnom čase alebo a posteriori. 

Ako vyriešiť tento rozpor? V súčasnosti je to len teoretická otázka, keďže nejde o definitívne zákony, či už pre Európsky parlament alebo Senát. 

V rámci EÚ však nariadenie o umelej inteligencii musí prejsť skúšobnou fázou - zástupcovia Európskej komisie, členských štátov a poslanci Európskeho parlamentu sa po tom, ako každý z nich vyjadrí svoj postoj k navrhovanému nariadeniu, budú musieť dohodnúť na jednotnom znení. 

Vo Francúzsku musí návrh zákona schválený Senátom prijať Národné zhromaždenie.

Je nepravdepodobné, že Francúzsko prejde proti EÚ. Znamená to však, že vo Francúzsku nebude zákon o biometrickom kamerovom systéme v národnom zhromaždení prijatý ?

Alebo bude Francúzsko precedensom/zámienkou pre EÚ, aby tento zákon prepašovala na európskej úrovni ?

Prevzaté z https://t.me/being_human_rus/1924

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.