Milo 18.06.2023 14:19 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Rusko do konca roka otestuje prístup na internet na základe identifikácie preukazom

Do konca roka prebehne v Rusku pilotný test zabezpečeného internetu, ktorý bude Rusom dostupný len s osobným identifikátorom, napríklad s pasom. Informujú o tom Vedomosti s odvolaním sa na Andreja Svintsova, podpredsedu výboru Štátnej dumy pre informačnú politiku, informačné technológie a komunikácie.

Zabezpečený internet bude zahŕňať iba tie služby, ktoré spĺňajú všetky požiadavky ruskej legislatívy. Deje sa tak okrem iného preto, aby Rusi menej riskovali svoje osobné údaje a menej sa stretávali s podvodníkmi. Ďalším cieľom je dosiahnuť „absolútnu transparentnosť“, aby spravodajské agentúry mohli ľahko nájsť používateľov.

"Hlavné je, aby tieto technológie boli bezpečné a neobsahovali žiadne"zadné vrátka", ktoré by umožnili našim protivníkom preniknúť do chránenej časti internetu prostredníctvom ich nástrojov v softvéri alebo hardvéri, vložené vo fáze výroby. Preto miera a rýchlosť šírenia technológií nebude rýchla, keďže objem výroby hardvéru v Rusku je malý," povedal Svincov.

Zástupca Štátnej dumy tiež poznamenal, že prípadné začlenenie bezpečného runetu nebude mať za následok odpojenie Ruska od globálnej siete.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.