Zora 18.06.2023 16:15 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

15.6.23

Čínsky premiér navštívi na budúci týždeň Nemecko a Francúzsko

--

16.6.23

Bill Gates sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom

Americký podnikateľ a filantrop Bill Gates sa v piatok v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Gatesova nadácia prisľúbila Číne 50 miliónov dolárov na pomoc v boji proti chorobám.

Miliardár Gates patrí medzi mnohých západných obchodných lídrov, ktorí navštívili Čínu po ukončení prísnych covidových kontrol, ktoré ju takmer na tri roky z veľkej časti uzavreli pred svetom.

Stretnutie spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft s čínskym prezidentom sa uskutočnilo pred očakávanou nedeľnou návštevou ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena v Číne. Nadväzuje zároveň na štvrtkové oznámenie Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov o poskytnutí 50 miliónov dolárov na podporu čínskeho úsilia proti šíreniu malárie a tuberkulózy.

"Čína dosiahla výrazné úspechy pri znižovaní chudoby a zlepšovaní zdravotnej úrovne. Verím, že Čína môže zohrať ešte väčšiu úlohu pri riešení súčasných problémov - najmä tých, ktorým čelia africké krajiny," povedal Gates.

Gates (67) naposledy navštívil Čínu v roku 2019. Vtedy sa stretol s čínskou prvou dámou Pcheng Li-jüan a diskutoval s ňou o práci svojej nadácie v oblasti prevencie HIV/AIDS.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.