Zora 18.06.2023 16:31 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán

17.6.23

Pre záplavy vyhlásili v Srbsku výnimočný stav v 52 obciach


----

18.6.23

USA žiadajú Srbsko, aby prepustilo zatknutých kosovských policajtov

 Americké ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyčítalo Srbsku, že minulotýždňovým zatknutím troch kosovských policajtov vyvoláva napätie. Tiež žiada ich okamžité prepustenie.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller Srbsko vyzval, aby okamžite a bezpodmienečne prepustilo trojicu príslušníkov pohraničnej stráže, ktorých srbské úrady zadržali 14. júna. "Ich zatknutie a pretrvávajúce zadržiavanie na základe falošných obvinení ešte zhoršuje už aj tak napätú situáciu," povedal.

Belehrad a Priština sa nezhodujú na mieste zatknutia týchto príslušníkov a navzájom sa obviňujú z nezákonného prekročenia hraníc. Policajti boli podľa kosovských úradov unesení z územia Kosova. Belehrad tvrdí, že nezákonne vstúpili na územie Srbska.

Kosovská vláda v stredu v reakcii na zatknutie nariadila zatvorenie hraníc pre srbské nákladné autá. Zákaz však v nasledujúcich dňoch zmiernila.

Srbský prezident Aleksandar Vučič zatknutie policajtov bagatelizoval a uviedol, že kosovský premiér Albin Kurti sa usiluje vyprovokovať vojnu, píše AFP.

Napätie medzi Belehradom a Prištinou vzrástlo od májového dosadenia etnických albánskych starostov v štyroch obciach na severe Kosova, ktoré sa uskutočnilo za asistencie kosovskej polície.

Starostovia boli zvolení v aprílových komunálnych voľbách, ktoré kosovskí Srbi bojkotovali.

Srbi, ktorí tvoria na severe Kosova väčšinu, nikdy neprijali vyhlásenie jeho nezávislosti od Srbska v roku 2008 a viac než dve desaťročia po povstaní kosovských Albáncov proti represívnej srbskej vláde stále považujú Belehrad za svoje hlavné mesto. Nezávislosť Kosova odmieta uznať aj samotné Srbsko.


--

17.6.23

V Belehrade protestovali proti vláde desaťtisíce ľudí

--

14.6.23

Albánsko zrušilo summit s Kosovom pre napätie okolo Srbov


--

8.6.23

Premiér Kurti upozornil na zaujatosť USA a EÚ voči Kosovu



----

13.6.23

Bouře v Kosovu. Mainstream ukázal na špatné viníky. Potvrzeno

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Boure-v-Kosovu-Mainstream-ukazal-na-spatne-viniky-Potvrzeno-737892


8.6.23

Prezident Vučić jako provazolezec na laně mezi Ruskem a Západem


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.