Zora 18.06.2023 16:49 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie


17.6.23

Najsilnejšie zemetrasenie za vyše 50 rokov! Francúzsko je v šoku: Niektorí ľudia sú bez domova

Obyvatelia regiónu na západe Francúzska zisťovali v sobotu rozsah škôd po tom, ako ich v piatok večer prekvapilo zriedkavé zemetrasenie, ktoré poškodilo desiatky domov. Informovala o tom agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

Na viacerých domoch v departemente Charente-Maritime severne od mesta Bordeaux sa objavili praskliny, hlásili tam tiež škody na kostoloch. K obetiam na životoch nedošlo.

Zemetrasenie malo magnitúdu 5,3, vyplýva z údajov francúzskej monitorovacej siete RENASS. Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) udáva magnitúdu 5,0. Podľa seizmológov bolo najsilnejším v regióne za vyše 50 rokov.

Epicentrum sa nachádzalo východne od pobrežného mesta La Rochelle. Otrasy pocítili až v meste Rennes v Bretónsku a v susednom departemente Deux-Sevres utrpeli podľa záchranárov dvaja ľudia zranenia. V sobotu dopoludnia zaznamenali dva dotrasy.

V meste La Laigne bolo vidno na budovách praskliny, na zemi popadané kamene a časti obkladov a na strechách poškodené komíny. Hasiči označili desiatky domov za neobývateľné. Zemetrasenie podľa nich postihlo celkovo 135 budov a 170 ľudí museli presťahovať.

"Väčšinu domov v centre zasiahlo v rôznej miere. Kostol je úplne nepoužiteľný. Školu budú musieť preventívne uzavrieť," uviedol šéf správy departementu Charente-Maritime Nicolas Basselier.

--

la laigne - čiara, línia, stará fr. - hrana dreva

https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Laigne

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.