Zora 19.06.2023 07:55 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika


Tiché osídľovanie: ... na Šumavě mizí půda ...


„Kde na to berou?“ Němci skupují půdu v ČR. Svědectví: Není to jen tak


Na setkání Klubu 2019 jste mluvil mimo jiné o tom, že zemědělcům na Šumavě mizí půda. Jak tomu rozumět?

Potřebujeme zákon o půdě, protože tato půdu mizí. Ztrácí se českým zemědělcům. A to v nebývalé míře. Před takovými deseti lety to byla nějaká desítka hektarů, která zmizela buď vlastnicky nebo pronájmem. Dnes už to začínají být stovky hektarů. A točí se kolem toho neskutečné peníze. Posledních asi 6 hektarů kousek od naší farmy zakoupil farmář z Německa. Zaplatil 500 tisíc za hektar. Nájmy pro tuto oblast jsou v normálu tak asi 2 až 3 tisíce korun za hektar. Oni mohou platit několikanásobek toho, co my. Takže němečtí farmáři kupují a hospodaří na naší straně. Mají zájem především o kvalitnější ornou půdu.

Mimochodem, na německé straně je asi největší bioplynka v Evropě. Ta denně spolyká cca 25 plně naložených kamionů siláže a senáže. Z části je zásobená z Čech.

A jen pro zajímavost, v dobách Sudet končily Sudety dva kilometry za Nýrskem. Dnes hospodaří němečtí sedláci dva kilometry od Klatov. Je to poměrně smutné. A to nejsem nacionalista, mám v Německu řadu kamarádů.

Za poslední léta, řekněme deset let, zmizela asi tak třetina malých hospodářů v okrese Regen a Cham. To byli ti, kteří hospodařili na deseti až 30 hektarech. Dnes se farmy zvětšují na 80 až 100 i více hektarů. Když si vzpomenu na jednoho farmáře, který v 90. letech začínal se svými 30 hektary… Dnes má asi 80 hektarů na německé straně. Zhruba před osmi lety koupil 60 hektarů na naší straně, v ceně asi kolem 200 tisíc za hektar. A dnes nakupuje za půl milionu hektar spokojené dál a dál. Kromě toho postavil novou stáj, velmi dobře vybavenou, obytný dům a má vynikající vybavení strojní. A teď je na místě si položit otázku…

Jakou?

Kde na to berou. Za normálních okolností není možné, aby na to vydělali zemědělskou činností. Musí tam být regionální podpora, musí to být regionální zájem. Takže to je opravdu velice vážná věc. Když si srovnám, jak žijí naši a jak němečtí zemědělci… Ti jsou na tom mnohem lépe s podporou místních obyvatel i s podporou státu než my.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Kde-na-to-berou-Nemci-skupuji-pudu-v-CR-Svedectvi-Neni-to-jen-tak-737773

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.