Milo 19.06.2023 08:16 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Yandex dostal pokutu 2 milióny rubľov za neposkytnutie informácií FSB o používateľoch

Súd v Moskve uložil spoločnosti Yandex LLC pokutu 2 milióny rubľov. za neposkytnutie informácií FSB o používateľoch Yandexu. Proti rozhodnutiu bolo podané odvolanie a nadobudlo právoplatnosť.

Ide o opakované porušenie, hoci o prvom, ku ktorému došlo v roku 2022, sa predtým v médiách nepísalo. Konanie spoločnosti Yandex je kvalifikované ako „opakované nesplnenie povinnosti spoločnosti zabezpečiť realizáciu požiadaviek na svoje vybavenie a programy pre štátne orgány na vyhľadávanie alebo organizáciu štátnej bezpečnosti“ (časť 4 článku 13.31 Kódexu správnych deliktov Ruská federácia), uviedol zástupca súdu TASS .

Na súde Yandex uznal porušenie, ale požiadal, aby neuložil maximálnu výšku pokuty. Trest podľa 4. časti čl. 13.31 Kódexu správnych deliktov Ruskej federácie sa pohybuje od 2 miliónov do 6 miliónov rubľov.

Prvá pokuta vo výške 400 tisíc rubľov bola stanovená Okresným súdom Meshchansky v Moskve. Potom bol Yandex uznaný vinným podľa časti 3 čl. 13.31 Správneho poriadku Ruskej federácie. Právnik spoločnosti vtedy na súde potvrdil okolnosti prípadu, no poznamenal, že Yandex nedokázal dodržať zákon kvôli protiruským sankciám. Firma podľa neho nemôže nakupovať, inštalovať a konfigurovať hardvér a softvér zahraničnej výroby, ktoré sú nevyhnutné na dodržiavanie zákonov. Obhajca uviedol, že k spáchaniu deliktu nedoślo.

https://www.kommersant.ru/doc/6054060

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.