Zora 19.06.2023 14:54 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Latinské Ameriky

Správa z Mexika /nechce sa mi zakladať zvlášť tému, ospravedlňujem sa za geografickú nepresnosť, ide o Sev. Ameriku/ https://sk.wikipedia.org/wiki/Stredn%C3%A1_Amerika

--

19.6.23

Zomrel vnuk Leva Trockého, ktorý obhajoval jeho odkaz

Vo veku 97 rokov zomrel Esteban Volkov, vnuk boľševického revolucionára Leva Trockého, ktorý s ním žil v Mexiku v čase, keď ho zavraždil v roku 1940 agent NKVD. Oznámilo to v sobotu múzeum, ktoré založil, uviedla agentúra AFP.

Múzeum sa nachádza v dome v Coyoacáne, jednej zo štvrtí hlavného mesta Mexika, kde Trockij žil v exile až do 21. augusta 1940, keď ho zavraždil tajný agent NKVD Ramón Mercader. Vo vyhlásení múzeum ocenilo, že po zavraždení Trockého urobil Volkov z "obrany myšlienok a kariéry svojho starého otca" najdôležitejšiu úlohu svojho života.

Volkov sa narodil na Ukrajine v roku 1926. Podľa novín La Jornada prišiel do Mexika vo veku 13 rokov vďaka pomoci samotného Trockého.

Jeho matka Zinaida — Trockého dcéra — spáchala samovraždu v Paríži, kde bola na úteku pred režimom Josifa Stalina. Jeho otca poslali v 30. rokoch do gulagu.

Volkov bol v Mexiku považovaný za "posledného žijúceho svedka atentátu" na Trockého.

Po atentáte Volkov naďalej žil v Mexiku, kde študoval chémiu. V roku 1990 založil múzeum na počesť svojho starého otca.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.