Zora 19.06.2023 15:19 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska


17.6.23

Rakúska exministerka povedie think tank pri petrohradskej univerzite

Bývalá šéfka rakúskej diplomacie Karin Kneisslová, ktorá sa dostala do povedomia tým, že si na svojej svadbe zatancovala s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, predstavila nový think tank, ktorý bude pod jej vedením fungovať pri štátnej univerzite v Petrohrade, informovala agentúra AFP.

"Tento univerzitný inštitút som práve predstavila s rektorom Nikolajom Kropačevom na Petrohradskom ekonomickom fóre," povedala Kneisslová. Centrum GORKI, čo je skratka pre Geopolitické observatórium pre kľúčové otázky Ruska, má podľa brožúry, ktorú 58-ročná exministerka poskytla médiám, prepojiť akademickú obec s diplomatickými kruhmi.

Inštitút bol podľa nej založený s úmyslom "spojiť akademický potenciál" petrohradskej univerzity a "praktické skúsenosti diplomacie". Jeho cieľom je tiež "pomáhať definovať politiku Ruskej federácie" so zameraním na Blízky a Stredný východ, dodala Kneisslová, ktorá bola pred vstupom do politiky odborníčkou na Blízky východ.

--

Kneisslová (58) auguste 2018, keď bola šéfkou rakúskej diplomacie vo vláde kancelára Sebastiana Kurza, vyvolala mediálny rozruch pozvaním Putina na svoju svadbu v malom juhorakúskom meste Gamlitz pri slovinských hraniciach.

Pozvanie na svadbu prišlo v čase, keď neutrálne Rakúsko predsedalo Rade Európskej únie. Médiá blízke Kremľu zverejnili snímky, ktoré obleteli svet, ako nevesta tancuje valčík s ruským prezidentom, ktorého poctila hlbokým úklonom. "Neľutujem, že som ho požiadala o valčík," povedala pre BBC v máji tohto roku a dodala, že by to dnes urobila znova.

Kneisslovú v roku 2017 na post ministerky nominovala Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorú mnohí rakúski i medzinárodní pozorovatelia označovali za blízkeho spojenca Kremľa. Z vlády odišla z vlády v roku 2019 a v roku 2021 sa stala členkou správnej rady ruského ropného gigantu Rosnefť. Z funkcie odstúpila v máji 2022 po tom, ako Európsky parlament prijal rezolúciu hroziacu sankciami voči Európanom, ktorí sú v predstavenstvách veľkých ruských spoločností.

Kneisslová, ktorá je vo svojej krajine vnímaná veľmi kontroverzne, sa nateraz usadila v malej dedinke v Libanone.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.