Zora 19.06.2023 21:03 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa


19.6.23

V najväčšom nemeckom zábavnom parku vypukol rozsiahly požiar

Rozsiahly požiar vypukol v pondelok v najväčšom nemeckom zábavnom parku Europa-Park. Uviedla to miestna polícia, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Požiar vypukol o 16.40 h, napísal s odvolaním na políciu nemecký denník Bild. Na mieste zasahujú hasiči, ktorým sa plamene podarilo dostať pod kontrolu. Zábavný park Europa-Park sa nachádza v meste Rust na juhozápade Nemecka pri hraniciach s Francúzskom.

Zo zábavného parku evakuovali 25.000 ľudí. Zranenia zatiaľ neboli hlásené, dodala polícia.

Regionálny denník Badische Zeitung napísal, že horí časť parku so španielskou tematikou* a tiež atrakcia Magický svet diamantov.

Europa-Park je lákadlom pre turistov, vlani ho navštívilo viac ako šesť miliónov ľudí najmä z Nemecka, Francúzska a Švajčiarska. Zábavný park tvorí 16 častí s tematikou rôznych európskych krajín a troch z prostredia žánru fantasy.

--

*Kolumbov čln

https://www.freizeitpark-welt.de/freizeitparks/europa_park/attraktionen/kolumbusjolle-r148

https://de.wikipedia.org/wiki/Europa-Park

Rust - angl. hrdza

https://de.wikipedia.org/wiki/Rust_(Baden)

-------

18.6.23

Počas stavebných prác v Berlíne našli tunel z čias studenej vojny

Úzky únikový tunel z čias studenej vojny, vykopaný pod niekdajším Berlínskym múrom, objavili nedávno pri stavebných prácach v nemeckej metropole, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Tunel, ktorý je iba 50 centimetrov široký a 70 centimetrov vysoký, odokryli pod jednou z ulíc v centre Berlína, ktoré v minulosti tvorilo opevnenú hranicu medzi komunistickou Nemeckou demokratickou republikou (NDR) a západným Nemeckom.

Objavili ho ešte začiatkom júna pri stavebných prácach na novej bytovke, uviedol berlínsky denník B.Z., ktorý spresnil, že tunel sa nachádza pod ulicou Bernauer Strasse.

"Vedeli sme, že tento tunel existuje, len sme nevedeli, že kde," uviedol pre noviny zdroj z berlínskeho úradu pre ochranu historických pamiatok. Ako dodal, geofyzikálne štúdie naznačovali, že by sa mal nachádzať hlbšie pod zemou.

Východonemecký režim vybudoval ťažko opevnený Berlínsky múr, aby zabránil občanom v úteku do kapitalistického západného Nemecka, pripomína DPA. Množstvo ľudí sa tak zo zúfalstva pokúšalo dostať na západ podzemnými trasami.

Podľa múzea Pamätníka Berlínskeho múru bolo pozdĺž spomínanej ulice Bernauer Strasse vykopaných ešte najmenej 12 ďalších únikových tunelov. Stavebná spoločnosť, ktorá najnovší tunel odokryla, prostredníctvom svojho hovorcu oznámila, že ho neplánuje zničiť ani zaliať betónom; miesto toho podnikne kroky na jeho zachovanie pre výskumné účely.

https://de.wikipedia.org/wiki/Bernauer_Stra%C3%9Fe

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.