Milo 20.06.2023 08:16 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Imigrácia kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia by sa mala uľahčiť, dohodla sa nemecká vládna koalícia. Zákon by mal tento týždeň schváliť Spolkový snem.

Článok je ilustrovaný takto:

Zvárač vyučený v Somálsku, ktorý požiadal o azyl v Nemecku, pracuje vo firme Fürstenwalder na oceľovom segmente pre veternú elektráreň.

Je naozaj dlho načase, aby veľká ekonomika, akou je Spolková republika Nemecko, dostala jeden z najmodernejších imigračných zákonov na svete, a tento týždeň to dosiahneme," povedala výkonná riaditeľka parlamentnej skupiny SPD Katja Mastová.

Podľa zákona by malo byť pre kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia jednoduchšie a atraktívnejšie prijať prácu v Nemecku. Okrem iného sa plánuje bodový systém podľa kanadského vzoru a jednoduchšie uznávanie zahraničných odborných kvalifikácií. Vláda podľa svojho návrhu zákona dúfa, že toto a ďalšie nariadenia vygenerujú približne 75 000 dodatočných pracovníkov ročne.

Napríklad žiadatelia o azyl, ktorých azylové konanie prebieha, by mali mať v budúcnosti možnosť začať sa vzdelávať, ako uviedla zástupkyňa zelených Irene Mihalic. Táto takzvaná zmena jazdného pruhu však bude možná len spätne a nie pre nových žiadateľov o azyl, povedal jej kolega z FDP Johannes Vogel. Cieľom nemá byť vytváranie motivácie pre ďalšiu nelegálnu migráciu.

Poslanecké kluby sa podľa Mihaliča zhodli aj na rozšírení možností zlučovania rodín pre zahraničných kvalifikovaných pracovníkov. V súlade s tým by mala mať možnosť prisťahovať sa do Nemecka nielen „zákkladná rodina“, ale aj rodičia.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.