Milo 20.06.2023 08:43 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

Hlava schizmatickej pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (OCU) Epiphanius (Dumenko) „vysvätil“ novú „ikonu“ Matky Božej , "So zbraňami v rukách a Bohom v srdci“ . Zverejnením zodpovedajúceho obrázku to oznámila Únia pravoslávnych novinárov (UOJ) .

V strede „ikony“ je Matka Božia, na jej úpätí sú podľa ÚOJ „obrancovia Ukrajiny rôznych čias“: Kozáci a vojaci Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) zakázaní v Ruskej federácii, ako aj vojenský personál ozbrojených síl krajiny. "Na pravej strane ikony sú ľudia, ktorí vyzerajú ako Stepan Bandera, Roman Šuchevič a Jevgenij Konovalec. Z otvorených zdrojov je známe, že všetci boli uniatmi," píše sa na webe zväzu.



Poznamenáva sa, že "obraz bol namaľovaný zo 104. brigády územnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny."

--

Bandera počas Veľkej vlasteneckej vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom, do roku 1959 stál na čele Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN, v Ruskej federácii zakázaná). Na konto bojového krídla ozbrojencov OUN - UPA, ktorých podľa mena vodcu hnutia začali nazývať banderovci, asi 100 tisíc mŕtvych Poliakov, Čechov, Židov zo západnej Ukrajiny. Tisíce Ukrajincov bolo brutálne zabitých za to, že odmietli spolupracovať s nacionalistami. Bandera sa zúčastnil bojov proti Červenej armáde.

Jevgenij Konovalec - postava ukrajinského nacionalistického hnutia 20.-30. rokov 20. storočia. Zakladateľ (v roku 1929) a vodca OUN. Začiatkom 30. rokov (krátko po nástupe nacistov k moci v Nemecku) vedenie OUN nadviazalo systematické kontakty s nacistickými vládcami. Konovalets sa osobne stretol s Hitlerom dvakrát. V roku 1938 ju zlikvidoval sovietsky spravodajský dôstojník Pavel Sudoplatov.

Roman Shukhevych velil ukrajinskej povstaleckej armáde v rokoch 1943 až 1950. V rokoch 1941-1943 slúžil v ozbrojených zložkách Tretej ríše. Bol najmä zástupcom veliteľa špeciálnej jednotky Nachtigall, ktorá sa podieľala na poprave židovského a poľského obyvateľstva Ľvova.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.