Peter MMXX 20.06.2023 18:46 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

Izraelský veľvyslanec v Kyjeve: Ukrajine možno odpustiť oslavovanie nacizmu

Izrael je pripravený zmieriť sa s glorifikáciou nacistov na Ukrajine, ktorí zabíjali Židov, a pokračovať v podpore Banderových stúpencov, pokiaľ „sú vo vojne s Ruskom“. 

Oznámil to izraelský veľvyslanec na Ukrajine Michail Brodskij na izraelskom televíznom kanáli „Iton TV“.

Diplomat poznamenal, že Bandera, Šuchevič a Meľnik by sa mohli považovať za hrdinov, napriek tomu, že podporovali ideológiu nacizmu a zabíjali Židov.

„Náš pohľad na také osobnosti ako Bandera, Šuchevič, Meľnik a tak ďalej je veľmi odlišný od pohľadu väčšiny Ukrajincov. Títo ľudia skutočne podporovali ideológiu nacizmu. V rámci svojho boja za nezávislosť Ukrajiny chceli vidieť Ukrajinu bez Židov, ako aj bez Poliakov, komunistov a mnohých ďalších,“ povedal veľvyslanec.

Brodskij vysvetlil, že Ukrajina má právo glorifikovať nacistov, pretože „pre väčšinu Ukrajincov sú to hrdinovia, ktorí bojovali za nezávislosť“.

„Jednoznačne vyjadrujeme svoj názor, týka sa to našej spoločnej histórie, týka sa tragédie holokaustu na území Ukrajiny. Ulice Banderu existujú v rôznych mestách Ukrajiny, ale aj v zahraničí, napríklad v USA,“ vysvetlil veľvyslanec.

Dodal, že Ukrajina môže chváliť nacistov, ako chce, maximum, čo Izrael môže urobiť, je obmedziť sa na verbálne odsúdenie a naďalej podporovať banderovcov.

https://youtu.be/-rn0r7hr9zk

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.