Zora 20.06.2023 23:11 Zobraziť v diskusii

Re: U Nového Zélandu se srazil člun s velrybou. Pět lidí zemřelo

19.6.23

Krajina začala vo veľkom privážať ostatky dávno mŕtvych obyvateľov: Majú na to dobrý dôvod!

Ostatky tiel pôvodných obyvateľov Nového Zélandu, ktoré boli ukradnuté alebo vymenené zberateľmi morbídnych kuriozít, sa po stovkách rokov strávených v zámorí postupne vracajú domov. 

/.../

Program podporovaný vládou pokrýva náklady spojené s repatriáciou a logistikou. Ide však zároveň aj o veľmi delikátny a duchovný proces.

Mamaku-Ironside najskôr kontaktuje danú inštitúciu a overí, či ostatky boli skutočne získané nezákonne. Potom sa pokúsi dohodnúť ich návrat domov. V prípade úspechu prichádza na rad spirituálna stránka – Mamaku-Ironside najskôr požiada o to, aby mohol s ostatkami predkov stráviť istý čas osamote.

"Najprv sa predstavíme, aby vedeli, kto sme. Potom vysvetlíme svoj zámer, aby sme im pomohli nájsť cestu domov. Je to veľmi spirituálne a emotívne," vysvetľuje.

Po návrate do Wellingtonu prebehne obrad powhiri na oslavu návratu ostatkov. Tie sú následne vrátené ich iwi (kmeňu). Až vtedy má Mamaku-Ironside pocit, že jeho práca sa skončila. "Celé je to o vyliečení traumy. Neskončí sa to, kým sa všetci nevrátia späť do svojich komunít," uzatvára Mamaku-Ironside.

--

Austrália odobrila referendum o pridaní pôvodných obyvateľov do ústavy


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.