Mrakoplas 22.06.2023 17:25 Zobraziť v diskusii

Re: Stratená turistická ponorka v Atlantiku

Tady o tom také píší. Je to praprapravnučka Izidora a Idy Strausových - jedněch z nejbohatších v NY.

Je to manželka Stocktona Rushe, generálního ředitele společnosti OceanGate

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-manzelka-muze-ze-ztracene-ponorky-je-prapravnuckou-paru-ktery- zahynul-pri-zkaze-titaniku-40435543

z textu:

Památka Strausových žije dodnes

Se Strausovými na Titaniku cestovala vedle sluhy Johna Fartinga také služebná Ellen Birdová, která od Idy Strausové do člunu dostala norkový kožich, aby jí nebyla zima. Manželé Strausovi pak společně s „nepotopitelnou“ lodí skončili na dně oceánu. Isidorovo tělo bylo podle archivních záznamů objeveno zhruba dva týdny po katastrofě, zatímco Idu se nikdy najít nepodařilo.

Isidor a Ida Strausovi jsou zobrazeni také ve slavném filmu Jamese Camerona Titanic. Jsou vidět ve scéně vycházející z dochovaných svědectví, jak se objímají na posteli, zatímco se do lodi valí voda. Deník Daily Mail dodává, že byla natočena také scéna, kdy Isidor odmítá nastoupit do člunu, ale ta nakonec do filmu zařazena nebyla.

Dnes manžele Strausovy coby významné občany New Yorku připomíná socha na Manhattanu, v malém parčíku mezi 106. ulicí, Broadwayí a West End Avenue. Na místě, které se jmenuje Straus Park.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.