Kaktus 23.06.2023 12:37 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

https://sputnikglobe.com/20230622/existing-global-financial-system-exhausted-not-up-to-new-challenges---french-president-1111396344.html

Existujúci globálny finančný systém je vyčerpaný a nezvláda nové výzvy - francúzsky prezident

PARÍŽ (Sputnik) - Existujúci globálny finančný systém je vyčerpaný a nezodpovedá novým výzvam, pričom je potrebné prijať nový systém a zosúladiť ho s cieľmi sveta, uviedol vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Náš svet prechádza stále väčšími otrasmi... Máme finančný systém, ktorý je výsledkom predchádzajúceho konsenzu, ktorý preukázal svoju účinnosť a zachránil nás v minulých desaťročiach, ale pravdepodobne sa nevyvíja dostatočne rýchlo. Už nie je prispôsobený a treba ho znovu zosúladiť s našimi cieľmi," povedal Macron na otvorení samitu Nový globálny finančný pakt v Paríži, ktorý bol prenášaný na oficiálnej webovej stránke podujatia.

Macron poznamenal, že žiadna krajina si nemusí vyberať, či bude bojovať proti chudobe alebo chrániť planétu, a každá krajina by mala mať možnosť slobodne si vybrať svoju vlastnú cestu, preto nový finančný pakt musí oveľa viac rešpektovať suverenitu krajín Juhu.

"Urobíme významný krok, pretože začneme vytvorením nového konsenzu. Boj proti chudobe, dekarbonizácia nášho hospodárstva s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050 a ochrana biodiverzity sú úzko prepojené. Preto sa musíme spoločne dohodnúť na najlepších prostriedkoch na riešenie týchto výziev v chudobných a rozvíjajúcich sa krajinách rozvojového sveta, pokiaľ ide o výšku investícií, na komplexnej reforme infraštruktúry, ako sú Svetová banka, MMF a verejné a súkromné fondy, a na tom, ako spustiť nový proces," povedal Macron.

Macron tiež uviedol, že súkromný sektor zohráva veľkú úlohu, ale musí dostať dôveryhodné záruky.

Prezident dodal, že výsledkom samitu by mali byť konkrétne riešenia, ktoré by zmenili život krajín bojujúcich s klimatickými výzvami, a navrhol vytvorenie následného mechanizmu.

Cieľom samitu v Paríži, ktorý sa koná 22. - 23. júna, je uzavrieť nové dohody medzi krajinami globálneho Severu a globálneho Juhu a bojovať proti zmene klímy a globálnej kríze.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.