Milo 24.06.2023 10:36 Zobraziť v diskusii

Re: Prigožinov pochod na Moskvu

Z komentarov k udalostiam v ruštine na TG:

Aká je pravda? Je to odpútavanie pozornosti od niektorých globálnych udalostí, o ktorých nechcú ľuďom povedať. Falošne ukazujú ľuďom, že vláda má mocenský spor s Prigožinom. A vy im to žeriete. Oni si to vyriešia sami.

Ďalšia manipulácia s mysľou ľudí. Dali mu zbrane a ľudí a teraz sa zdá, že bežia proti Prigožinovi. Hovno.

Jedno je v tejto situácii jasné: informácií bude veľa, jedna protichodnejšia ako druhá. Účel včerajšej vzbury alebo divadla je stále nejasný. Toľko je zrejmé.

--

Putinove vyjadrenie k situácii:

Výber:

--

Putin označil Prigožinove počínanie za dobrodružstvo, vzburu a bodnutie do chrbta

Prezident Vladimir Putin sa prihovoril Rusom. Vo svojom prejave označil kroky súkromnej vojenskej spoločnosti (PMC) „Wagner“ za rebéliu a dobrodružstvo. Tí, ktorí sa vzbúrili, podľa prezidenta zradili Rusko. Treba poznamenať, že po opísaní situácie na juhu krajiny hlava štátu nespomenula meno šéfa PMC Jevgenija Prigožina.

Hovoril o zložitej situácii v Rostove na Done, prisľúbil však, že podnikne kroky na jej stabilizáciu. V meste je podľa neho vlastne blokovaná práca civilných a vojenských orgánov. „Budú podniknuté rázne kroky na stabilizáciu situácie v Rostove na Done. Zostáva to ťažké,“ povedal Putin.

Prezident zdôraznil, že bojovníci Wagner PMC, ktorí bojujú v zóne NVO, sú hrdinovia. Ale ich meno a slávu zradili tí, ktorí organizovali vzburu.

Podľa jeho názoru „akcie, ktoré rozdeľujú našu jednotu, sú v skutočnosti odpadlíctvom od našich ľudí, od spolubojovníkov, ktorí teraz bojujú na fronte, toto je bodnutie do chrbta našej krajiny a nášho ľudu“. „To, čomu čelíme, je práve zrada. Prehnané ambície a osobné záujmy viedli k zrade. Zradiť svoju krajinu aj svoj ľud,“ povedal Vladimir Putin a dodal, že tí, ktorí sa zúčastnili na príprave povstania, „budú trpieť nevyhnutným trestom“. Zdôraznil, že "ozbrojené sily a vládne agentúry dostali potrebné rozkazy".

„Opakujem, akýkoľvek vnútorný nepokoj je smrteľnou hrozbou pre našu štátnosť, pre nás ako národ. Toto je rana pre Rusko, pre našich ľudí. A naše kroky na ochranu vlasti pred takouto hrozbou budú ťažké. Každý, kto sa úmyselne vydal na cestu zrady, kto pripravil ozbrojenú vzburu, vydal sa na cestu vydierania a teroristických metód, bude trpieť nevyhnutným trestom, bude sa zodpovedať pred zákonom aj pred naším ľudom, “povedal vo svojom prejave prezident.

Prezident opäť povedal, že „prakticky celá vojenská, ekonomická, informačná mašinéria Západu je namierená proti Rusku“. „Bojujeme za život a bezpečnosť našich ľudí, za našu suverenitu a nezávislosť, za právo byť a zostať Ruskom,“ je presvedčený Putin.

Jevgenij Prigožin včera, 23. júna, obvinil ministerstvo obrany zo sabotáže na pozície jeho firmy a povedal, že 25-tisíc ľudí sa s tým ide „zaoberať“. Ráno povedal , že PMC "Wagner" prevzal kontrolu nad všetkými vojenskými zariadeniami v Rostove na Done. Stretol sa aj s námestníkom ministra obrany Ruskej federácie generálplukovníkom Yunusom-Bek Jevkurovom a prvým zástupcom náčelníka Hlavného riaditeľstva generálneho štábu Vladimírom Aleksejevom.

https://www.kommersant.ru/doc/6067653

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.