Kaktus 26.06.2023 10:24 Zobraziť v diskusii

Re: Prigožinov pochod na Moskvu

@Rusofil

Rusofil povedal/-a: Absolutně nejlepší analýza toho, co včera v Rusku proběhlo. Rozbor všech postav, cílů a výsledků operace. Spiknutí, které nebylo.


No musím přiznat, že to zní opravdu dosti pravděpodobně, jelikož ostrý státní převrat by musel vypadat úplně jinak a ne, že strůjce převratu oznámí, že teď si jdu pro hlavní město a pak spořádaně přijede v těsných kolonách po hlavních cestách, bez jakékoliv podpory lidu. Navíc se ani slovem nezmínil, že by snad měl být cílem Putin. Naopak, Prigožinovým cílem bylo vedení misterstva obrany. Spíš to vypadalo, jako by Putinovi přijela ochranka.

Putin měl sice projev v němž Prigožinovo počínání označil jako kudlu do zad, z druhé strany se ale po rokování skrze Baťku dohodli, že Prigožin i se svými odejde do Běloruska - pod narativem vypovězení za státní převrat - čili se Ukrajina dostane do kleští ze dvou stran - z jedné Rusko a z druhé Prigožin. Do jaké vyjednávací pozice to ukrajinu (NATO) staví? Jestli se spíš náhodou nejednalo o státní převrat v Bělorusku...

Tak nějak se západem vytoužený převrat v Rusku zvrhnul v to, že se v Bělorusku objeví velení a jednotky schopné účinně vést bojové operace, což ukrajinský týl moc nepotěší. Ani Poláky a vlastně žádné jednotky NATO ,,skusmo'' nasazené na západní ukrajině. Je otázka zda-li by to šlo provést bez onoho divadla - možná příslušné elity musely pochopit v jaké jsou pozici - a že bez podpory vrchního velitele - jež by dal rozkaz Wagnerovce zneškodnit jako teroristy - sami nemají dostatečně pevné kramfleky, aby odolali.

A nebo nešlo ani tak o vedeni min. obrany, jako spíše o Bělorusko. Myslím, že kdyby Putin vyhlásil, že posílá Prigožina do Běloruska - zřejmě by to vyvolalo určitý cvrkot, včetně samotného Baťky. Když ale takto kalil vodu, patrně mohl některé připravy skrýt, nebo se minimálně politicky tvářit, že Prigožina poslal do exilu. Nemyslím si ale, že se Prigožin bude podřizovat Baťkovi (spíše naopak). Tudíž místo Baťky má západ v Bělorusku Prigožina - nevím jestli se to dá označit za výhru.

Událo se to před summitem NATO, kde má být zřejmě zhodnoceno, co dál s ukrajinou - resp. ukrajina by měla dodat hmatatelné výsledky ofenzívy pro lepší vyhlídky na vyjednávání. A těmi zatím jsou jen Prigožin v Bělorusku. Těžko říct, zdali to západu už došlo.

S ukrajinou všem západním globálně významnějším státům dochází čas, viz. Macron, který onehdy prohlásil, že globální finanční systém je pasé a potřebuje předělat - tudíž je potřeba řešit záležitosti globálního řízení a ne mrtvý stát jenž se snaží freneticky stát součástí mrtvých projektů - reálně jde jen o příležitost pro ukropijavice rozkrást o to více prostředků a zachránit si vlastní pozadí.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.