Zora 26.06.2023 22:35 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

23.6.23

Rusko zadržalo ľudí, ktorí údajne chceli kúpiť rádioaktívne cézium

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok uviedla, že zadržala piatich ľudí, ktorí sa údajne snažili zakúpiť jeden kilogram rádioaktívneho cézia-137 za 3,5 milióna dolárov (3,2 milióna eur). Nebezpečnú látku vraj mali zaobstarávať pre istého občana Ukrajiny, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Reuters upozorňuje, že tvrdenia FSB sa nepodarilo nezávisle overiť a že sa k nim ešte nevyjadrili ani ukrajinské úrady.

FSB vyhlásila, že cézium-137 malo byť vyvezené z Ruska a využité na incident, ktorý by bol prezentovaný ako nasadenie zbrane hromadného ničenia. Celá udalosť mala byť údajne využitá na diskreditáciu Ruska.

Moskva neposkytla žiadne informácie o identite ani národnosti piatich zadržaných osôb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinská tajná služba získala informácie o tom, že Rusko zvažuje uskutočnenie "teroristického" útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Kremeľ toto Zelenského tvrdenie odmietol a obvinil Kyjev, že sa plánuje zmocniť elektrárne a ostreľovať jej sklady jadrového paliva. Vyhlásil tiež, že Ukrajina pracuje na zostrojení tzv. "špinavej bomby". Kyjev tieto obvinenia odmietol.

--

z 12.6.23

Ruské sily podpísali zmluvu s jednotkou Achmat Ramzana Kadyrova

Ruské ministerstvo obrany na pozadí sporu so žoldnierskou Vagnerovou skupinou podpísalo zmluvu s prvou súkromnou armádou - špeciálnou jednotkou Achmat čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, vyplýva z pondelkového vyhlásenia rezortu obrany v Moskve.

Jednotka Achmat sa považuje za Kadyrovovu súkromnú armádu. Ruské ministerstvo obrany cez víkend oznámilo, že do 1. júla plánuje prevziať velenie nad všetkými súkromnými armádami bojujúcimi na strane Moskvy na Ukrajine.

--

z Bieloruska:

21.6.23

V Bielorusku sa začínajú mobilizačné cvičenia, trvať by mali desať dní


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.