Zora 26.06.2023 23:03 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa


20.6.23

Storočný exšéf diplomacie USA Kissinger navštívil rodné Nemecko

--

21.6.23

Novým nemeckým veľvyslancom v Rusku bude Alexander Graf Lambsdorff

https://de.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graf_Lambsdorff

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graf_Lambsdorff

--

26.6.23

V Berlíne otvorili veľký židovský kampus

V nemeckej metropole Berlín v nedeľu otvorili jednu z najväčších židovských vzdelávacích, kultúrnych a športových inštitúcií, aké boli na svete vybudované od roku 1945.

Zariadenie s názvom Pears Jewish Campus sa nachádza v štvrti Wilmersdorf a na ploche 8000 štvorcových metrov zahŕňa materskú, základnú i strednú školu, výtvarné ateliéry, hudobné štúdiá, kino, ako aj halu pre športové a spoločenské podujatia.

"Rôzne melódie tu spolu vytvoria harmóniu," povedal na slávnostnom otvorení rabín Jehuda Teichtal, predseda berlínskej židovskej komunity Chabad. "Toto je historická udalosť, ktorou začíname novú éru židovského života v Berlíne," dodal.

Židovský život v hlavnom meste je "veľkým šťastím a darom", povedal na otvorení berlínsky starosta Kai Wegner.

"Na otvorenie prišiel takmer celý berlínsky Senát - to dokazuje, aké dôležité je pre nás zviditeľniť židovský život v Berlíne. Už nikdy nedovolíme, aby antisemitizmus získal na uliciach prevahu," povedal Wegner.

Starosta zdôraznil, že miesta ako tento kampus sú potrebné na vyslanie silného signálu proti antisemitizmu.

Kampus, ktorého výstavba stála 40 miliónov eur, nesie meno britskej nadácie Pears Foundation. Medzi ďalších darcov patrí nemecká vláda a spolková krajina Berlín.

Sedemposchodovú budovu kampusu s modrou fasádou navrhol nemecko-ruský architekt Sergei Tchoban. "Oblý, mäkký tvar je prívetivý, menej monumentálny. Zodpovedá modernému duchu školy, ktorá oslovuje ľudí a víta ich," povedal Tchoban.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.