Peter MMXX 26.06.2023 23:16 Zobraziť v diskusii

Re: Prigožinov pochod na Moskvu

V. V. Putin - prepis dnešného prejavu

Drahí priatelia!

Dnes sa opäť obraciam na všetkých občanov Ruska. Ďakujem vám za vašu vytrvalosť, jednotu a vlastenectvo. Táto občianska solidarita ukázala, že akékoľvek vydieranie, akýkoľvek pokus o vyvolanie vnútorných nepokojov je odsúdený na neúspech.

Opakujem, došlo k najvyššej konsolidácii spoločnosti, výkonnej a zákonodarnej moci na všetkých úrovniach. Pevný, jednoznačný postoj podpory ústavného poriadku zaujali verejné organizácie, náboženské organizácie, vedúce politické strany a prakticky celá ruská spoločnosť. Všetkých spájalo a zjednocovalo to hlavné - zodpovednosť za osud vlasti.

Musím zdôrazniť, že od samého začiatku udalostí boli okamžite prijaté všetky potrebné rozhodnutia na neutralizáciu hrozby, na ochranu ústavného poriadku, životov a bezpečnosti našich občanov.

Ozbrojené povstanie by bolo v každom prípade potlačené. Organizátori vzbury to napriek strate svojej relevantnosti nemohli nepochopiť. Pochopili všetko, vrátane toho, že podnikli trestnú akciu s cieľom rozdeliť a oslabiť krajinu, ktorá teraz čelila obrovskej vonkajšej hrozbe, bezprecedentnému tlaku zvonka. Keď na fronte so slovami "Ani krok späť!" naši súdruhovia umierajú.

Organizátori vzbury však po tom, čo zradili svoju krajinu, svoj národ, zradili aj tých, ktorých do zločinu zatiahli. Klamali im, tlačili ich na smrť, pod paľbu, aby zastrelili svojich.

Takýto výsledok - bratovraždu - chceli nepriatelia Ruska: neonacisti v Kyjeve, ich západní patróni a všelijakí národní zradcovia. Chceli, aby sa ruskí vojaci navzájom zabíjali, chceli, aby vojaci a civilisti umierali, chceli, aby Rusko nakoniec prehralo, a chceli, aby sa naša spoločnosť rozpadla a ponorila do krvavých medzištátnych sporov.

Mädlili si ruky a snívali o pomste za svoje zlyhania na fronte a počas takzvanej protiofenzívy, ale prepočítali sa.

Ďakujem všetkým našim vojakom, príslušníkom poriadkových a špeciálnych služieb, ktorí sa postavili do cesty povstalcom, ktorí zostali verní svojej povinnosti, prísahe a svojmu ľudu. Odvaha a sebaobetovanie padlých hrdinských letcov ušetrili Rusko od tragickej skazy.

Zároveň sme vedeli a vieme, že drvivá väčšina bojovníkov a veliteľov skupiny Wagner sú tiež ruskí vlastenci, oddaní svojmu ľudu a štátu. Dokázali to svojou odvahou na bojisku pri oslobodzovaní Donbasu a Novorosie. Bol tu pokus využiť ich temným spôsobom proti ich bratom v zbrani, s ktorými spoločne bojovali za krajinu a jej budúcnosť.

Preto sa od samého začiatku udalostí na môj priamy pokyn podnikali kroky, aby sa zabránilo veľkému krviprelievaniu. Okrem iného bol potrebný čas na to, aby tí, ktorí urobili chybu, dostali šancu spamätať sa, aby si uvedomili, že ich konanie spoločnosť rozhodne odmieta a že dobrodružstvo, do ktorého sa zapojili, malo tragické a ničivé dôsledky pre Rusko a náš štát.

Ďakujem tým vojakom a veliteľom skupiny Wagner, ktorí prijali jediné správne rozhodnutie - nerozhodli sa pre bratovražedné krviprelievanie, zastavili sa na poslednej čiare.

Dnes máte možnosť pokračovať v službe Rusku podpísaním zmluvy s ministerstvom obrany alebo inými bezpečnostnými službami, alebo sa vrátiť k svojim blízkym a milovaným. Kto chce, môže odísť aj do Bieloruska. Môj sľub bude dodržaný. Opakujem, že voľba bude na každom z vás, ale som si istý, že to bude voľba ruských vojakov, ktorí pochopili svoj tragický omyl.

Som vďačný prezidentovi Bieloruska Alexandrovi Grigorievičovi Lukašenkovi za jeho úsilie a príspevok k mierovému riešeniu situácie.

Ale opäť to bol vlastenecký duch občanov, konsolidácia celej ruskej spoločnosti, ktorá v tých dňoch zohrala rozhodujúcu úlohu. Táto podpora nám umožnila spoločne prekonať najťažšie skúšky pre našu vlasť.

Ďakujem vám za to. Ďakujem vám.

http://kremlin.ru/events/president/news/71528

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.