Kaktus 27.06.2023 11:40 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Místní obchodní indexy si vedly špatně v souvislosti se zprávami, že německá centrální banka bude možná potřebovat záchranný úvěr na pokrytí ztráty ve výši 650 miliard eur.

V březnu Bundesbanka vykázala první ztrátu za více než čtyři desetiletí na konci roku 2022. To má za následek výpadek příjmů německého spolkového rozpočtu, neboť z Bundesbanky neplynou žádné dividendy

https://t.me/ZeRada1/14456


Bundesbank může potřebovat rekapitalizaci, aby pokryla ztráty z nákupu dluhopisůNěmecký spolkový kontrolní úřad varoval, že Bundesbanka možná bude potřebovat finanční pomoc na pokrytí ztrát vzniklých v důsledku programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou, což by mohlo zhatit plány ECB na realizaci podobných programů v budoucnu.

"Možné ztráty Bundesbanky jsou značné a mohly by si vyžádat rekapitalizaci [banky] z rozpočtových prostředků," uvádí se ve zprávě kontrolního úřadu Bundesrechnungshof, do níž nahlédl deník Financial Times.

Nákup obrovského množství dluhopisů za účelem snížení výpůjčních nákladů, známý jako kvantitativní uvolňování, je v Německu již dlouho kontroverzní. Bundesbanka proti němu argumentovala v roce 2015, kdy centrální banka eurozóny zahájila nákup dluhopisů, ale v ECB byla přehlasována. Kritika kontrolního úřadu pravděpodobně ztíží opakování této politiky, zejména proto, že někteří ekonomové viní QE z rozdmýchání nedávné vlny inflace.

Bundesbanka v březnu oznámila, že utrpěla ztrátu 1 mld. eur z držby dluhopisů, protože se potýkala s dopadem vyšších úrokových sazeb. Varovala také, že budoucí ztráty vymažou její zbývající finanční rezervy, ačkoli popřela, že by potřebovala vládní záchranu.

Zpráva úřadu pro audit si bere na mušku program nákupu dluhopisů veřejného sektoru ECB, který byl zahájen v roce 2015 a v jehož rámci banka nakoupila státní dluhopisy zemí eurozóny v hodnotě 2,7 bilionu eur. Bundesbank v rámci tohoto programu nakoupila německý státní dluh v hodnotě 666 mld. eur, přičemž loni nákup dalších dluhopisů zastavila.

Rozsah nákupů spolu s podnulovými úrokovými sazbami ECB zvýšil cenu dluhopisů, což znamená, že mnohé z nich nesou záporné úrokové sazby. To znamená, že Bundesbanku nyní tlačí rostoucí rozdíl mezi úroky, které platí komerčním bankám z jejich vkladů, a tím, co vydělává na dluhopisech.

Bundesbanka v březnu uvedla, že ztráty v budoucích letech "pravděpodobně" přesáhnou její zbývající rezervy ve výši 19,2 mld. eur a kapitál ve výši 2,5 mld. eur. Má však 170 mld. eur zlatých a devizových rezerv a případné další ztráty by mohla převést na úhradu budoucích zisků, jak to dělala v 70. letech.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.