Zora 28.06.2023 20:50 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska


27.6.23

Boris Kollár a Istanbulský dohovor

Kollár čelí obvineniam od muža blízkeho piťovcom: Podozrenia z ďalších bitiek a odlet do Vatikánu!

Poriadne sa to zamotáva. Kauza predsedu parlamentu Borisa Kollára (57) o fackách pre matku jeho dvoch detí odhaľuje ďalšie podozrenia. Ozval sa totiž muž spájaný so skupinou piťovcov Tomáš Rajecký, ktorý bol s Kollárom na známej dovolenke na Kube.

Podľa jeho slov tam mal Kollár zbiť súčasnú poslankyňu Sme rodina Moniku Péter (44). Spolu s Kollárom to odmietajú ako diskreditačnú hru pred voľbami.

/.../

Poslankyňa Péter Novému Času povedala, že nie je pravda, že by na ňu Kolár zaútočil. „Vždy sa ku mne správal slušne a galantne,“ dodala Péter. „Tento človek koná na príkaz pána Zora Kollára. To je absolútny nezmysel, nie je to pravda,“ hovorí o Rajeckom Kollár.

/.../

Predseda parlamentu sa v nedeľu pobral do Ríma a Vatikánu. Na sociálnej sieti sa pochválil videom z talianskej opery, kde si pozrel predstavenie Giacoma Pucciniho Madama Butterfly.

Kollár na otázku Nového Času odpovedal, že sa k Rajeckému vyjadrí po návrate zo zahraničia. „Je tam na dlhodobo plánovanej zahraničnej pracovnej ceste vyplývajúcej z jeho funkcie,“ informovala hovorkyňa Sme rodina Linda Tribusová. Kollár má na programe cestu do Vatikánu aj Terstu. Podľa poslanca Smeru Dušana Jarjabka, ktorý je v jeho delegácii, sa nestretnú s pápežom Františkom, len s vatikánskou delegáciou.

opera:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Madama_Butterfly

Zoroslav Kollár:

https://www.trend.sk/biznis/zoroslav-kollar-ostry-pravnik-podnikatel-sirokym-zaberom

--

SaS bude na schôdzi o odvolaní Kollára apelovať na prijatie Istanbulského dohovoru, chcú zmenu pre každú ženu

Poslankyne strany Sloboda a Solidarita (SaS) Mária KolíkováVladimíra Marcinková a Janka Bittó Cigániková navrhujú, aby predmetom mimoriadnej schôdze parlamentu nebol len návrh na odvolanie Borisa Kollára z funkcie predsedu parlamentu.

Prijatie Istanbulského dohovoru

Schôdza by sa podľa nich mala venovať násiliu na ženách a domácemu násiliu ako vážnemu problému, ktorému Slovensko čelí. Poslankyne navrhujú, aby Národná rada SR (NR SR) dala súhlas k zavedeniu všetkých účinných nástrojov na boj proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, ako ho ponúka Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).

https://sita.sk/sas-bude-na-schodzi-o-odvolani-kollara-apelovat-na-prijatie-istanbulskeho-dohovoru-chcu-zmenu-pre-kazdu-zenu/

----

Ďalší veľký problém nových EČV. Kamery v garážach ich neprečítajú

S novým dizajnom a prevedením tabuliek evidenčných čísel, ktoré vstúpili do platnosti v januári tohto roku, sa objavuje viacero problémov. RTVS momentálne informuje o sťažnostiach vodičov, ktorí rezortu vnútra hlásia problémy s parkovaním.

Majitelia vozidiel s novými EČV zisťujú, že so zmenou dizajnu majú napríklad senzory pri východoch z parkovacích domov. Tie totiž nový typ písma nedokážu rozpoznať, staré EČV už ale dnes nedostaneš.

„V podstate sa mi to stáva všade. Nikde vo svete som nikdy nevidel, že by mala v strede nuly bodku. Samozrejme to spôsobuje problém. Oslovujete vrátnikov, musia vás púšťať manuálne cez rampy. Toto sa nedoriešilo,“ vysvetlil pre RTVS majiteľ novej tabuľky EČV Martin Turčan.

Problémy teda nastávajú, keď auto s novým EČV zaparkuje na rôznych parkoviskách disponujúcich systémom, ktorý rozpoznáva značky a pri východe sa vozidlu automaticky otvorí závora. Pri nových EČV to však nie je také jednoduché.

Rezort vnútra nebude nič meniť

RTVS sa preto obrátila na ministerstvo vnútra. Rezort tvrdí, že na rade sú parkovacie domy, ktoré by si mali aktualizovať svoje systémy. „Zároveň majiteľ vozidla by si mal dať pozor, či náhodou to evidenčné číslo nie je niečím prekryté, zakrivené alebo nejakým spôsobom inak nastavené, ako by malo byť podľa platných pravidiel,“ doplnila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Problém však ešte podľa odborníkov RTVS potrvá.

„Bude trvať nejaký čas, aby vlastne dodávatelia týchto technológií urobili také zmeny, aby toto nebol problém. Tie softvéry, ktoré dnes spracúvajú, oni sú nastavené a majú aj vlastnosť sami sa učiť a sú nastavané na rôzne typy,“ cituje portál generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

https://fontech.startitup.sk/velky-problem-novych-ecv-kamery-ich-nevedia-precitat/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.