Milo 01.07.2023 06:44 Zobraziť v diskusii

Re: Súdne spory lebo covid

Prebieha súd s nemeckým sudcom, ktorý zakázal na dvoch školách používanie masky, dodržiavanie odstupu a povinnosť testovania

Začiatkom apríla 2021 vydal sudca rodinného súdu vo Weimare Christian Dettmar rozhodnutie, ktoré sa dostalo na titulné strany novín v celej krajine: zakázal používanie masky, dodržiavanie odstupu a povinné testovanie v dvoch weimarských školách, pretože v nich rozpoznal ohrozenie blaha detí (Okresný súd vo Weimare, rozhodnutie z 8. 4. 2021, č. j.: 9 F 148/21). Pobúrenie fanatikov Corony bolo obrovské. A súdnictvo plnou silou zasiahlo proti sudcovskej slobode.

Na podnet prokuratúry boli vykonané domové prehliadky a prehliadky kancelárií sudcu Dettmara, súdneho zástupcu detí, jednej matky a súdnych znalcov Prof. Ulrike Kämmerer, Prof. Dr. Christiana Kuhbandnera, Prof. Dr. Ines Kappstein a Uliho Masutha, kandidáta strany "dieBasis". Polícia všetkým zhabala mobilné telefóny, počítače a dokumenty, sudca bol suspendovaný. Je takmer zbytočné spomínať, že jeho súdne rozhodnutie bolo neskör zrušené.

Štátny zástupca obviňuje Dettmara z toho, že nerešpektoval nezávislosť súdu z vonkajších dôvodov a "úmyselne a závažne sa odchýlil od práva a poriadku, aby údajnú neúčinnosť a škodlivosť vládnych opatrení na boj proti pandémii Corona vykreslil verejne pútavým spôsobom prostredníctvom rozhodnutia, proti ktorému sa nedá odvolať".

Dettmar na súde odmietol obvinenia ako nepodložené tvrdenia: "Dodnes neviem, prečo tu sedím. Sám mám tri dospelé deti. V tom čase som mal starosti o každodenný život školákov. Videl som pred sebou neodkladné nebezpečenstvo. Odborné posudky, ktoré som konzultoval, pochádzali od skúsených univerzitných profesorov." Bol prvým sudcom v nemecky hovoriacom svete, ktorý po roku trvania pandémie pri rozhodovaní zohľadnil odborné posudky.

Ako sudca rodinného súdu vyhlásil nariadenie durínskej krajinskej vlády o povinnom nosení masiek v školách za v rozpore s ústavou a neplatné. Bol tiež jediným, kto počas vrcholiacej pandémie pred termínom súdneho pojednávania prečítal článok 176 zákona o súdnictve, podľa ktorého si osoby zúčastnené na súdnom pojednávaní "nesmú počas pojednávania zakrývať tvár, a to ani úplne, ani čiastočne". Potom požiadal všetkých prítomných, aby v súdnej sieni nenosili masku, a zaznamenal to do zápisnice.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.