Zora 08.07.2023 09:03 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

7.7.23

Na najvyššej hore Ukrajiny zabil blesk dvoch ľudí

Dvaja turisti na západnej Ukrajine zahynuli po zásahu bleskom na najvyššej hore krajiny Hoverla.

Záchranári už nedokázali mužovi a dievčaťu pomôcť, keď sa k nim dostali, uviedla vo štvrtok civilná ochrana Ivanofrankivskej oblasti. Na najbližšej horskej stanici ošetrili ďalšiu ženu, ktorá utrpela šok.

Hoverla je s nadmorskou výškou 2061 metrov najvyšším vrchom Ukrajiny a jedným z najobľúbenejších turistických cieľov v ukrajinských Karpatoch.

--

HOVERLA vrch https://sk.wikipedia.org/wiki/Hoverla

Hoverla, maď. Hóvár /snehový hrad/, 2 061 m n. m., nachádza sa na hranici Ivanofrankivskej a Zakarpatskej oblasti v karpatskej časti s názvom Beskydy v pohorí Čornohora. Na východnom svahu pramení rieka Prut.

Od konca augusta do začiatku júna je vrchol hory pokrytý snehom.

Na konci 19. storočia sa hora stala turistickou atrakciou, najmä pre turistov z miestneho regiónu Halič.

V rokoch 1918 až 1938 bola Hoverla na hranici Česko-Slovenska a Poľska. Dodnes sú tu zachované a dobre viditeľné niektoré hraničné kamene Česko-Slovenska.

Každoročne na horu vystúpi bývalý ukrajinský prezident Viktor Andrijovyč Juščenko.


ČORNOHORA pohorie https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cornohora

Čornohora (ukr. Чорногора) je najvyššie pohorie Ukrajiny, nachádzajúce sa na juhozápade krajiny, v Zakarpatskej a Ivanofrankivskej oblasti. Geograficky spadá do horského systému Poloniny v Ukrajinských Karpatoch. Najvyšším vrcholom je Hoverla (2 061 m), ktorá je zároveň najvyšším a najpopulárnejším vrchom Ukrajiny.

Po prvej svetovej vojne bola táto oblasť hraničná medzi česko-slovenskou Podkarpatskou Rusou a poľskou Haličou. Dodnes sa na hrebeni nachádzajú vtedajšie hraničné medzníky. V súčasnosti hranica oddeľuje Zakarpatskú a Ivanofrankivskú oblasť.

https://archiv.ksbforum.info/index.php?u=/topic/3809/hororov%C3%A1-svadobn%C3%A1-cesta-mladoman%C5%BEelia-zalo%C5%BEili-t%C3%A1bor%C3%A1k-nad-mun%C3%ADciou-z-vojny-zomreli-dvaja-%C4%BEudia/post-63285#post-63285

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.