JankA 10.07.2023 13:05 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska


Vladimír Palko: Pre mňa najfascinujúcejším prvkom ukrajinskej tragédie je fakt, že bukureštský samit v roku 2008 bohorovne rozhodol, že Ukrajina bude v NATO, pričom v tom čase seriózne prieskumy ukazovali, že ukrajinskí občania v drvivej väčšine členstvo v NATO odmietajú. Celé roky až do roku 2014 zhruba dvadsať percent Ukrajincov podporovalo členstvo a zhruba šesťdesiat percent ho odmietalo.

Západná politika a médiá o tom nehovoria.

A okrem toho prieskumy ukazovali ešte jednu hrozivú vec. Tou boli priepastné rozdiely pre podporu členstva v NATO v jednotlivých častiach Ukrajiny. Dvoma protipólmi boli západná Ukrajina (Halič, Volyň) na strane jednej a Krym s Donbasom na strane druhej. Uveďme prieskum z roku 2009. Na západnej Ukrajine bola podpora 40 percent, zatiaľ čo v regióne Krym plus Donbas to boli 4 (!) percentá. Čo to boli za šialenci, keď si mysleli, že tieto oblasti patria do NATO?

Čo to znamenalo? Že členstvo v NATO je otázka, ktorá roztrhne Ukrajinu napoly. V roku 2008 napísal vtedajší americký veľvyslanec v Moskve William Burns ministerke Condoleezze Riceovej, akú hrozbu predstavuje perspektíva členstva Ukrajiny v NATO: „Odborníci nám hovoria, že Rusko sa obzvlášť obáva, že silné rozpory na Ukrajine v otázke členstva v NATO, kde veľká časť etnickej ruskej komunity je proti členstvu, by mohli viesť k veľkému rozkolu, ktorý by zahŕňal násilie alebo v najhoršom prípade občiansku vojnu. V takom prípade by sa Rusko muselo rozhodnúť, či zasiahne; a to je rozhodnutie, ktorému Rusko nechce čeliť.“

Áno, Burns varoval, že myšlienka Ukrajiny v NATO môže spôsobiť občiansku vojnu. Áno, západní politici boli varovaní vlastnými. A tá vojna prišla. A de facto trvala od roku 2014 až do začiatku ruskej invázie v roku 2022. Burns je dnes riaditeľom CIA.

Aby sme pochopili arogantnosť rozhodnutia v Bukurešti, treba si uvedomiť, že dva roky po ňom na Ukrajine zvíťazil v prezidentských voľbách Viktor Janukovyč s programom neutrality, ktorý členstvo v NATO odmietal. A Ukrajina potom schválila zákon o neutralite.

Potom v roku 2014 USA boli ochotné pre získanie vplyvu na Ukrajine i podporiť štátny prevrat, pri ktorom bolo použité násilie a pri ktorom významnú úlohu zohrali i ukrajinskí pravicoví extrémisti.

Ale my stále opakujeme, že Ukrajina má byť v NATO. A že sme tou ideou vytvorili podmienky pre občiansku vojnu na Ukrajine dávno pred ruskou inváziou, o tom ani nemukneme.

Zdroj: https://standard.sk/.../slovensko-by-na-samite-nato-malo...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.