graul 11.07.2023 08:50 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Nepozerám televízor, ani nepočúvam rádio, takže som ušetrený od správ a analýz kadejakých anál ytikov.

Sledujem nejaké indikátory na tradingeconomics.com a tam som mal zafixovaný HDP Ruska za 2021 1,7 bilióna USD. Pozerám dnes, už je nový údaj 2,2 bilióna USD. Ale je udávaný pokles o 2,2 %. Pritom číslo hovorí o raste 30 %.

https://tradingeconomics.com/russia/indicators

WB to udáva dvoma číslami - current akože súčasný a constant akože konštantný vzhľadom na ceny z 2015. Čiže klasické oj...klamanie a hra s číslami. Tam bude hrať úlohu výmenný kurz rubľa voči USD a plus ďalšie manipulácie.

Už len to je manipulácia, keď pri údaji current GDP (ktorý vykazuje medziročne rast o 30% (pri znehodnotení rubľa) hovoria o poklese pre constant GDP. Je to v tej tabuľke na tradingeconomics. Čiže porovnávajú hrušky a jablká. Ak sa budeme držať current čísel, tak Nemecko malo HDP v 2021 4,26 bilióna USD a minulý rok 4,07 bilióna USD, čo je pokles o takmer - 5 %. Rusko tie isté hodnoty + 30 %.

Keď sme pri matike. Učili nás, že 1 + 1 = 2. Platí pre celý vesmír. 1 jablko + 1 traktor = 2 ???

Angličtinári, ako to je s tým slovkom current ? To je tak dementný jazyk, keď nedokáže jasne pomenovať jedným slovom jeden zmysel a význam, ale má jedno slovo na x významov.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.