Milo 11.07.2023 20:20 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Štátna duma prijala zákon o zavedení digitálneho rubľa

Štátna duma na zasadnutí v utorok 11. júla prijala v druhom a treťom čítaní zákon o zavedení digitálneho rubľa. Zodpovedajúci dokument bol zverejnený na webovej stránke dolnej komory Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie pod číslom rezolúcie „4351-8 GD“.

Vďaka nemu sa zavádzajú také pojmy ako „platforma digitálneho rubľa“, „pravidlá platformy digitálneho rubľa“, „účastník platformy digitálneho rubľa“, ako aj „používateľ platformy digitálneho rubľa“ a „digitálny účet“. Zákon tak vytvára základ pre zavedenie meny a realizáciu bezhotovostného platobného styku s jej pomocou.

Okrem toho sa vytvára nový subjekt národného platobného systému (NPS) pre digitálny rubeľ. Prevádzkovateľom bude Centrálna banka (CB) Ruskej federácie, ktorá bude regulovať a zabezpečovať fungovanie.

Návrh zákona iniciovala skupina poslancov na čele s predsedom výboru Štátnej dumy pre finančný trh Anatolijom Aksakovom.

Prvá podpredsedníčka ruskej centrálnej banky Oľga Skorobogatova 6. júla uviedla, že Rusi budú môcť platiť digitálnymi rubľmi do roku 2025-2027. Ako vysvetlila, na jej používanie budete potrebovať elektronickú peňaženku.

V ten deň Aksakov pre Izvestiya povedal, že ak bude návrh zákona o digitálnom rubli prijatý v júli, ďalšia fáza by mohla začať fungovať v auguste . Potom budú testovať operácie so skutočnou treťou formou meny.

https://iz.ru/1542687/2023-07-11/gosduma-priniala-zakon-o-vnedrenii-tcifrovogo-rublia

--

Komentár O. Četverikovej:

Zákon pripravila centrálna banka v súlade s metodikami Banky pre medzinárodné zúčtovanie, ktorá zastupuje záujmy nadnárodnej finančnej oligarchie. Jeho prijatie bude znamenať, že poslanci chtiac či nechtiac zastupujú záujmy globálnych finančných štruktúr a realizujú program OSN "Agenda 2030", podľa ktorého bude "zelená energia" priamo naviazaná na CBDC, ktorá bude slúžiť na obmedzovanie spotreby občanov a prísnu kontrolu ich správania v boji proti otepľovaniu. Pripomeňme, že sme vždy zdôrazňovali, že sa ponáhľajú, pretože teraz sú na to vhodné podmienky, ale hlavné je, že toto všetko je zakotvené v medzinárodných dokumentoch, ktoré už poznáme, takže poslanci opäť potvrdili svoju absolútnu zakotvenosť v globálnom programe a ochotu obetovať národné záujmy, aby si zachovali svoje teplé miestečko.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.