Kaktus 12.07.2023 12:35 Zobraziť v diskusii

Re: ... o digitálnej mene trochu inak

No on je to nástroj - lze s ním zacházet příčetně a pro dobro věci a dlouhodobě a nebo tak nepříčetně jako s covidem a se stejným výsledkem. Vzhledem k tomu jak přitažlivý nástroj to je, pro všechny věrchušky napříč zeměkoulí, jedná se o proces, jemuž se zřejmě nepůjde vyhnout, avšak přepálit jej by v současném světě plném nepříčetných pindosů bylo velice snadné - prakticky nevyhnutelně by to nějaký afektovaný pindos posral a přehnal, stejně jako s covidem.

Řekl bych, že loutkaři musí vyřešit 2 zásadní věci - pokud nemá jít o odpis finanční koncepce a peněz jako takových a nahrazení jinou hodnotou / koncepcí, pak musí být jedno centrum (minimálně v dané ekonomické zóně), které bude příčetně určovat pravidla tak aby digitální měna plnila svůj účel a nevznikala paralelní ekonomika. Druhá věc je, že se loutkaři musí dohodnout, kdo bude představovat ono centrum, neb ostatní elity budou pod ním.

Řekl bych, že nejjednodušší by bylo postavit se do čela procesu a zdiskreditovat jej na omezeném území aby bylo možno říct, tímto směrem ne...a škody na finanční koncepci by byly tudíž omezené.

Mimochodem, jestli bude provozovatelem centrální banka (ta je provozovatelem, ale kdo bude určovat pravidla?), tak ta je zatím stále nástrojem dolarového Bretton-Woodského systému (MMF a spol.) Zatím stále nevznikly alternativy Bretton-Woodkým institucím a prosté snižování objemu dolaru v rezervách a vzájemném obchodu neznamená výstup z Bretton - Woodského systému.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.