Zora 14.07.2023 07:36 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie


13.6.23

Francúzsko nasadí v Deň dobytia Bastily do ulíc 130.000 policajtov

Francúzsko je pripravené nasadiť do ulíc počas štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily, ktorý pripadá na 14. júla, až 130.000 príslušníkov polície.

Rozhodlo sa tak pre obavy z obnovenia násilných protestov, ktoré prebiehali po tom, ako polícia pri dopravnej kontrole zastrelila 17-ročného mladíka, informuje TASR podľa stredajšej správy tlačovej agentúry DPA.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že vo štvrtok a v piatok večer bude v uliciach fyzicky nasadených 45.000 policajtov. Okrem toho budú pripravené aj špeciálne jednotky, vrtuľníky, drony a obrnené vozidlá.

Autobusové a električkové spojenie bude vo všetkých mestských aglomeráciách premávať len do 22.00 h SELČ. Prímestské vlaky a parížske metro budú v prevádzke v štandardnom režime.

Protesty a násilnosti vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu. * Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín.

Francúzska vláda preto pred blížiacim sa štátnym sviatkom zakázala predaj, prepravu a použitie ohňostrojov a pyrotechniky. Niekoľko miest z bezpečnostných dôvodov zrušilo aj každoročné tradičné ohňostroje.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež neprednesie svoj zvyčajný prejav v televízii.

----

*

Nahel Merzouk

https://en.wikipedia.org/wiki/Killing_of_Nahel_Merzouk

https://fr.wikipedia.org/wiki/Mort_de_Nahel_Merzouk

https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_A-Class_(W177)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.