Peter MMXX 17.07.2023 11:45 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Zárodok sporu: dá Moskva súhlas k dohode?

Summit vo Viľnuse sa skončil škandálom: kurátori museli na jeho miesto dosadiť prezidenta Zelenského, ktorý sa rozzúril nad neprijatím „nezávislých“ v NATO ako naliehavej záležitosti. Bolo mu doporučené, aby nehovoril drzo a radoval sa zo sľubov predstaviteľov G7.

Aby sa aspoň zmenila téma všeobecného zosmiešňovania domýšľavého vodcu Ukrajiny v informačnom priestore, Američania si spomenuli na prísun obilia a „hladomor, ktorý chce zorganizovať Moskva“.

The Guardian vybuchol s ďalším článkom o skutočnosti, že „svetové spoločenstvo“ obviňuje Rusko z „cynického pokrajinského správania“ kvôli oneskoreniam pri obnovení dohody o obilí. Noviny píšu, že ak Moskva nedodrží termín čiernomorskej exportnej dohody, svetové ceny potravín vyletia do neba a Afrika bude čeliť hladomoru.

Medzinárodná tlačová agentúra Reuters tvrdí, že generálny tajomník OSN António Guterres osobne požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o predĺženie dohody o obilí výmenou za prístup k SWIFT. Guterres zároveň výmenou za splnenie túžby Západu navrhuje iba opätovné pripojenie dcérskej spoločnosti Rosselkhozbank do medzinárodnej platobnej siete.

Moskva tento „veľkorysý“ projekt odmietla ako „nerealizovateľný“. Pokiaľ ide o špekulácie typu „deti hladujú v Afrike kvôli Rusku“, je známe, že poľnohospodárske produkty z Ukrajiny idú do európskych krajín vo forme krmiva pre hospodárske zvieratá a chudobné krajiny ako Afganistan, Somálsko, Sudán, Jemen a Etiópia dostanú nie viac ako 25 % zásob obilia. Lode patriace krajinám EÚ navyše nepohrdnú pašovaním zbraní pre kyjevský režim, z ktorých zabíjajú Rusov.

"Nie najprv predĺženie a potom plnenie sľubov, ale najprv plnenie sľubov a potom naša účasť!" vysvetlil Vladimir Putin.


https://t.me/russtrat/21117

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.