Zora 18.07.2023 22:47 Zobraziť v diskusii

Re: Poslední pamätníci umierajú

4.7.23

Zomrel posledný Francúz, ktorý sa zúčastnil na vylodení v Normandii

Vo veku 100 rokov zomrel v pondelok /3.7.23/ posledný preživší Francúz, ktorý sa v roku 1944 zúčastnil na vylodení spojencov v Normandii. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

León Gautier bol jedným zo 177 Francúzov, ktorí sa 6. júna 1944 zúčastnili na vylodení na severe Francúzska. Právo táto vojenská operácia značí začiatok konca dominancie nacistického Nemecka v západnej Európe.

Gautier slúžil v komande Kieffer zloženého z francúzskych bojovníkov, ktorí bojovali proti nacistom po boku Spojených štátov, Británie a ďalších spojencov aj po tom, čo sa francúzska vláda v roku 1940 vzdala Nemecku.

Tento francúzsky veterán zomrel v pondelok v nemocnici v meste Caen v Normandii, ležiacom neďaleko pláži, na ktorých sa každoročne konajú spomienkové udalosti venované tamojším krutým bojom.

O jeho úmrtí informoval Romain Bail, starosta neďalekej obce Ouistreham, v ktorej Gautier žil od 90. rokov. Bail označil Gautiera za miestneho hrdinu, ktorého poznal každý, a horlivého obrancu slobody.

Gautier sa pripojil k hnutiu Slobodné Francúzsko vedenému generálom Charlesom de Gaullom v roku 1940. Predtým, ako sa zapojil do vylodenia v Normandii, bojoval v Kongu, Sýrii a Libanone. Po vojne sa stal mierovým aktivistom, pričom poukazoval na svoje vojnové skúsenosti.

"Zabíjate ľudí na druhej strane, ktorí vám nič neurobili, majú rodiny, deti. A za čo?" uviedol Gautier vlani na oslave svojich stých narodenín.

Vylodenie v Normandii, známe tiež ako deň D, bolo vôbec najväčšou vyloďovanou vojnovou operáciou. Do oblasti invázie bolo vyslaných približne 18.000 výsadkárov a letectvo spojencov poskytlo vzdušnú podporu tisíckam plavidiel, na ktorých sa nachádzalo 130.000 vojakov. Útok viedli Spojené štáty, Británia a Kanada a zúčastnili sa ňom aj vojaci z Austrálie, Belgicka, Československa, Holandska, Francúzska, Grécka, Nového Zélandu, Nórska či Poľska.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.