Milo 20.07.2023 16:01 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA

Kancelar povedal/-a:

ChatGPT: [...]

Takto Hospodin, Boh, zjavil svoju moc, svoju spravodlivosť a svoju vládu nad celou zemou. Jeho božská búrka bola nástrojom jeho vôle, posolstvom pre všetky jeho deti: Nikto nemôže odolať sile jeho spravodlivého vetra. Hospodin dáva a Hospodin berie; nech je požehnané meno Hospodinovo.

Táto tlačová správa hovorí to isté, čo hovorí ChatGPT. Ide len o meno a identitu "Hospodina".

--

LONDÝN 20. júla (TASR) - Akcie britskej farmaceutickej spoločnosti Hikma (HIK.L) vo štvrtok vzrástli najviac za posledných 10 mesiacov po tom, čo tornádo poškodilo zariadenie v USA, ktoré vlastní konkurent Pfizer, a zvýšilo akcie iných výrobcov liekov.

Spoločnosť Pfizer (PFE.N) v stredu uviedla, že jej závod v Rocky Mount v Severnej Karolíne, ktorý je jedným z najväčších svetových zariadení na výrobu sterilných injekčných produktov, utrpel veľké škody v dôsledku tornáda .

Podľa webovej stránky spoločnosti Pfizer sa takmer 25 percent všetkých sterilných injekčných prípravkov používaných v amerických nemocniciach vyrába v zariadení Rocky Mount.

Akcie spoločnosti Hikma vzrástli až o 9,4 %, čo je najväčší jednodňový nárast od vlaňajšieho septembra a dosiahli tak 18-mesačné maximum. Pfizer je najväčším dodávateľom na trhu injekčných liekov v USA a Hikma je druhým najväčším dodávateľom, uviedli analytici.

Akcie spoločnosti Hikma rástli v tento deň takmer o 8,17 %, zatiaľ čo akcie nemeckého rivala Fresenius (FREG.DE) , ďalšieho významného dodávateľa pre americký trh injekčných liekov, vzrástli o 6,1 %.

"Ide o veľmi veľké výrobné zariadenie, preto si myslím, že pre Hikmu je to tak, že je druhým najväčším dodávateľom a bude ťažiť z problémov, ktoré má Pfizer so zásobovaním trhu," povedal Max Herrmann, analytik zdravotníctva Stifel.

Vlastné dodávky Hikmy sú už limitované, dodal Herrmann.

Hovorca spoločnosti Hikma uviedol, že spoločnosť bude spolupracovať s americkým Úradom pre potraviny a liečivá a ďalšími, aby zachytili problémy pri dodávkach a urobili všetko, čo je v ich silách, aby sa ich pokúsili vyriešiť.

"Naše myšlienky sú s ľuďmi v Severnej Karolíne zasiahnutých týmto tornádom. Ako vždy, Hikma bude aj naďalej robiť všetko, čo je v jej silách, aby podporila potreby pacientov v celých USA," uviedol hovorca.

Hikma má podľa údajov Refinitiv trhovú hodnotu približne 5,6 miliardy USD v porovnaní s 205,7 miliardy USD spoločnosti Pfizer a 16,7 miliardy USD spoločnosti Fresenius SE.

Jednotka generických nemocničných liekov Kabi spoločnosti Fresenius je konkurentom spoločnosti Pfizer na americkom trhu injekčných liekov

"Čakáme na ďalšie potvrdenie vplyvu a toho, ako rýchlo sa dá zariadenie opraviť, ale pravdepodobne to bude vnímané ako zdroj potenciálneho rastu pre Kabi," uviedla JPMorgan v poznámke.

Európske akcie v oblasti zdravotnej starostlivosti (.SXDP) vzrástli o 0,8 %, čím prekonali širší STOXX 600 (.STOXX) , ktorý vzrástol o 0,4 %. Akcie Pfizeru vzrástli o 0,16 % v obchodovaní pred trhom.

reuters.com

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.