Zora 20.07.2023 22:23 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

Kissinger v Číne

19.7.23

Wang I na schôdzke s Kissingerom: Je nemožné ovládnuť či obkľúčiť Čínu

Čínsky vysokopostavený diplomat Wang I na stretnutí s bývalým americkým ministrom zahraničných vecí Henrym Kissingerom povedal, že je nemožné "ovládnuť alebo obkľúčiť Čínu". Zároveň vyzdvihol Kissingerove snahy o otvorenejšie vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom.

"Rozvoj Číny sa vyznačuje silnou endogénnou dynamikou a dejinnou logikou... je nemožné snažiť sa zmeniť Čínu a ešte viac nemožné ju obkľúčiť či ovládnuť," povedal Wang I 100-ročnému diplomatovi Kissingerovi v Pekingu, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Čínsky diplomat zároveň vyzdvihol Kissingerov prínos k obnoveniu americko-čínskych vzťahov. Dodal, že "politika Číny k Spojeným štátom sa vyznačuje vysokou úrovňou kontinuity a dodržiavaním pravidiel nastavených (čínskym prezidentom) Si Ťin-pchingom. Je medzi nimi vzájomný rešpekt, mierové spolunažívanie a spolupráca, pri ktorej obe strany získavajú".

"Politika USA voči Číne potrebuje takú diplomatickú rozvahu, akou sa vyznačuje Kissinger, a politickú guráž, akou bol známy Nixon," podotkol Wang I, pričom odkazoval na bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona.

Agentúra AFP dodáva, že Kissinger, vtedy americký poradca pre štátnu bezpečnosť, v roku 1971 tajne odletel do Číny, kde mal nadviazať vzťahy s komunistickou Čínou. To vydláždilo cestu prvej oficiálnej návšteve Nixona v Pekingu, ktorý sa snažil uskutočniť prelom v studenej vojne a získať pomoc pri ukončení vietnamskej vojny.

Kissinger sa po odchode z funkcie ministra zahraničných vecí venoval obchodnému poradenstvu v súvislosti s Čínou a opakovane upozornil na zmenu rétoriky americkej zahraničnej politiky "z diplomatickej na silovú", dodáva AFP.

--

20.7.23

Čínsky prezident sa stretol s exšéfom americkej diplomacie Kissingerom

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa vo štvrtok v Pekingu stretol s bývalým americkým ministrom zahraničných vecí Henrym Kissingerom. Informovali o tom čínske štátne médiá.

Čínska štátna televízia CCTV vo svojej reportáži vyzdvihla kľúčovú rolu 100-ročného amerického štátnika pri nadväzovaní vzťahov medzi Pekingom a Washingtonom v 70. rokoch 20. storočia.

/.../

"Kissinger navštívil od roku 1971 Čínu viac ako stokrát," uviedla CCTV. Dodala, že v súčasnosti ide o prvú cestu tohto amerického diplomata do Číny, odkedy v máji oslávil svoje sté narodeniny. Kissinger sa v Pekingu stretol aj s vysoko postaveným čínskym diplomatom Wang Im.

Kissinger sa po odchode z funkcie ministra zahraničných vecí pôsobil ako súkromný konzultant a venoval sa písaniu pamätí. Prostredníctvom médií sa stále vyjadruje k rôznym otázkam vo svetovej politike


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.