Zora 20.07.2023 23:04 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie


19.7.23

Objavili dôkazy o masovom hrobe s vojakmi Wehrmachtu vo Francúzsku

Nemecká komisia pre vojnové hroby (VDK) objavila dôkazy o masovom hrobe s desiatkami vojakov Wehrmachtu zastrelených francúzskym odbojom v južnom Francúzsku.

Wehrmacht, založený v roku 1935, bol názov nemeckej armády v období nacizmu, pripomína TASR.

Vyšetrovanie, ktoré sa začalo koncom júna, odhalilo "nápadné podozrivé miesta", oznámila komisia v stredu v nemeckom meste Kassel. Začiatok výkopových prác je naplánovaný na druhú polovicu augusta, uvádza tlačová agentúra DPA.

Prípad začali vyšetrovať po tom, čo bývalý francúzsky odbojár prelomil mlčanie o zabití 47 vojnových zajatcov počas druhej svetovej vojny. Nemci boli zastrelení v júni 1944, po masakri obyvateľstva v meste Tulle, ako aj po vyhladení dediny Oradour-sur-Glane. Tieto vojnové zločiny elitných oddielov Waffen-SS sa stali symbolmi nacistického barbarstva vo Francúzsku.

Už predtým bolo známe, že v lese pri obci Meymac v strednom Francúzsku postrieľali Nemcov a tiež jednu Francúzku obvinenú z kolaborácie. Všetci zúčastnení však o okolnostiach prípadu celý život mlčali. Posledný žijúci svedok nedávno prelomil mlčanie vo veku 98 rokov.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Meymac

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.