Peter MMXX 24.07.2023 10:59 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Putinov článok "Rusko a Afrika: spoločné úsilie o mier, pokrok a úspešnú budúcnosť" (24. júla 2023)

za mier, pokrok a úspešnú budúcnosť" (24. júla 2023)

Čítať v plnom znení (http://kremlin.ru/events/president/news/71719)Hlavné body rozhovoru:

Partnerstvo našej krajiny s Afrikou má silné a hlboké korene a vždy sa vyznačovalo stabilitou, dôverou a dobrou vôľou.

- Dôsledne sme podporovali africké národy v ich boji za oslobodenie spod koloniálneho útlaku, pomáhali sme pri vytváraní štátnosti, posilňovaní suverenity a obranyschopnosti. 

- Úprimne si vážime úprimne nahromadený kapitál priateľstva a spolupráce, tradície dôvery a vzájomnej podpory, ktoré Rusko vytvorilo s krajinami Afriky. Spája nás spoločná snaha o vytvorenie systému vzťahov založeného na priorite medzinárodného práva, zohľadňovaní národných záujmov, nedeliteľnosti bezpečnosti a uznávaní ústrednej koordinačnej úlohy Organizácie Spojených národov.

- Rusko teší rastúce medzinárodné postavenie jednotlivých štátov i Afriky ako celku.

Obchodný obrat Ruska s africkými krajinami sa v roku 2022 zvýšil a dosiahol takmer 18 miliárd amerických dolárov. Všetci si však dobre uvedomujeme, že potenciál nášho obchodného a hospodárskeho partnerstva je oveľa vyšší. 

Rusko bude naďalej energicky pracovať na organizovaní dodávok obilia, potravín, hnojív a ďalších produktov do Afriky: vysoko si ceníme a budeme naďalej dynamicky rozvíjať celú paletu hospodárskych väzieb s Afrikou.

- Je v našom spoločnom záujme dostať na novú, vyššiu úroveň spoluprácu v humanitárnej oblasti, v oblasti kultúry, športu a masmédií.

Nadchádzajúcemu druhému samitu #RuskoAfrika prikladáme veľký význam. Plánuje sa na ňom prijať komplexné vyhlásenie, niekoľko spoločných vyhlásení a akčný plán pre fórum partnerstva Rusko-Afrika do roku 2026.

Za posledných niekoľko rokov - teda na historické pomery veľmi rýchlo - začala Afrika zohrávať čoraz dôležitejšiu úlohu na svetovej scéne. 

Dalo by sa povedať, že obrovský kontinent sa vynoril na hladine súčasného politického oceánu ako navrátivšia sa staroveká Atlantída.

Afrika, veľmi zložitý kontinent, získava svoju subjektivitu, či skôr subjektivity (https://ru.valdaiclub.com/a/chairman-speech/podyem-nad-urovnem-morya/). A to sú subjektivity na svetovej úrovni. Za zmienku stojí pokus viacerých afrických krajín nájsť riešenie konfliktu na Ukrajine.

Africké krajiny majú svoj vlastný pohľad na svet okolo seba, že môžu a určite budú zohrávať svoju vlastnú úlohu pri formovaní nového systému medzinárodných vzťahov, a čo je nemenej dôležité, samotná obrovská Afrika sa stáva skúšobným poľom pre formovanie nového svetového systému.

Kontinent zrýchlil svoj pohyb. A existujú všetky dôvody domnievať sa, že Afrika sa môže stať jednou z vedúcich síl, jednou z dominánt svetového vývoja, už len preto, že má obrovské ľudské a prírodné zdroje.

Samozrejme, všetky prognózy sú pravdepodobnostné. Dáva to však dôvod hovoriť o budúcnosti, ktorá sa uskutoční 25. júla v Petrohrade na rusko-africkej konferencii Valdajského klubu (https://ru.valdaiclub.com/events/own/rossiysko-afrikanskaya-konferentsiya-kluba-valday/) "Rusko a africké krajiny: zavedené tradície interakcie a perspektívy spolupráce v novom svete", píše Andrej Bystrický, predseda správnej rady Nadácie pre rozvoj a podporu Valdajského medzinárodného diskusného klubu (https://ru.valdaiclub.com/about/experts/3730/?sphrase_id=646490).

zdroj: https://t.me/ksbspravy/76858

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.