Milo 27.07.2023 08:57 Zobraziť v diskusii

Re: ... o digitálnej mene trochu inak

Kajuga povedal/-a: Digitální měna je pokrok jako každý jiný. Má potenciál zlepšit svět a taky zmenšit svobodu lidí.

Otázka je, ako definujeme pokrok. A hlavne, pre ktoré poschodie spoločenskej pyramídy. Aký je rozdiel medzi dnešnými bankovými účtami a CDBC? Centrálna sledovateľnosť všetkých informácií. Kde je potenciál zlepšenia (nie pokroku)? Pre koho?

Kancelar má možno pravdu že

Kancelar povedal/-a: ludia nevyhnutne pridu s alternativnymi peniazmi

a vyčlení sa skupina ľudí, ktorá bude fungovať nezávisle na systéme, ktorá sa ale bude môcť udržať len pri mimoriadnej "tvorivosti". Paralelná mena môže zabezpečiť prežitie, ale neumožní prístup do korporáciami kontrolovaných oblastí. Teda k energii, centrálnej komunikácii, k obchodu, pitná voda je na rade ako ďalšia.

Je otázkou času, kedy bude napr. internet dostupný len s digitálnym ID a váš sused/kamarát/brat si dvakrát rozmyslí, či vás v jeho mene nechá písať "dezinformácie" alebo obchodovať v alternatívnej mene - pretože spláca hypotéku (ktorá mu bude za tento prečin vypovedaná) a jeho žena/deti zamestnané v korporátnych alebo štátnych štruktúrach by okamžite stratili prácu či možnosť vycestovať na dovolenku. To isté sa týka prístupu k elektrine, doprave a k ostatným centrálne riadeným "komoditám".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.