Peter MMXX 28.07.2023 04:06 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Francúzština je vylúčená z úradných jazykov Mali. Mali tak oficiálne vystupuje z frankofónnej Afriky. Všimnite si, že okrem Mali je vplyv francúzštiny zrušený aj v Stredoafrickej republike a Burkine Faso. Vypadnutie Nigeru z tejto konštrukcie bude znamenať definitívny kolaps bývalého francúzskeho koloniálneho systému, ktorý existoval v severozápadnej Afrike od 50. - 60. rokov 20. storočia. Pre región majú tieto procesy tektonický charakter. To je dôvod, prečo sa Nigeru venuje taká pozornosť, hoci by sa mohlo zdať, že Niger nikoho nezaujíma.

Dekolonizácia Afriky pokračuje.

RF je dôležitým hráčom, ktorý pomáha presadzovať prebiehajúce zmeny zamerané na vytvorenie nového multipolárneho svetového poriadku. Preto taká hystéria na Západe v súvislosti s pôsobením Ruska v Afrike. Veď tieto akcie podkopávajú vykorisťovanie Západu jeho bývalými kolóniami a závislými krajinami. Zároveň Afričanom nevnucujeme svoj diktát, ale podobne ako za čias ZSSR vystupujeme ako osloboditelia, ktorí pomáhajú miestnemu obyvateľstvu zbaviť sa kolonizátorov. Sme na správnej strane dejín.

Nigerská armáda oznámila, že prezident bol odstránený a hranice zatvorené.

Armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania. Médiá uvádzajú, že armáda oznámila pozastavenie všetkých inštitúcií v krajine. Prezident je v domácom väzení.

USA hrozia sankciami voči Nigeru kvôli prevratu, čo je pre Francúzsko veľmi zlé znamenie, keďže Paríž dováža tretinu uránu z Nigeru.

Niger je jednou len z piatich afrických štátov, ktoré odmietli zúčastniť sa na nadchádzajúcom petrohradskom summite.

Niger predstavuje viac ako tretinu dovozu francúzskeho uránu. Jadrová energia zas tvorí viac ako 70% francúzskeho energetického balíka.

V Nigeri je prominentná americká a veľká francúzska vojenská prítomnosť a mierna lojalita tamojšieho režimu obom bielym pánom (pozri prvý odsek).

Včera tento režim armáda zvrhla. Zvrhla, naozaj chcem veriť, nie preto, aby nahradila zvrhnutých v existujúcich schémach, ale preto, aby bola zabezpečená suverenita štátu, a to nielen na papieri.

Ak sa novej vláde podarí uchytiť a z Nigeru budú vyhnaní bieli so svojimi podnikmi a základňami, geopolitický význam takéhoto zvratu a jeho prínos pre ruské národné záujmy nemožno nedoceniť.

Pozorne sledujeme, ako naša strana rozohrá túto partiu – a na začiatok, ako dlho bude trvať, kým uznáme novú vládu a určíme povahu a výšku pomoci. Vzhľadom na to, ako Západ už stihol byť z toho na prášky, prirodzenejší spojenec ako my, a podpora pre zmenu, ktorá prišla ku kormidlu, byť nemôže. 

ADEKVAT Z - https://t.me/politadequate/7770

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.