Peter MMXX 28.07.2023 04:49 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Príhovor Vladimíra Putina na summite Rusko-Afrika 2023 v Petrohrade

Kľúčové body:

▪️Podľa výsledkov minulého roka dosiahol obchodný obrat medzi Ruskom a africkými krajinami 18 miliárd dolárov. Objem dovozných a vývozných operácií vzrástol o tretinu.

Viac ako polovicu ruských dodávok do Afriky tvoria stroje, zariadenia, chemikálie a potraviny.

▪️Západné krajiny zasahujú do dodávok ruského obilia a hnojív do Afriky. V priebehu roka v rámci dohody o obilí išlo viac ako 70% tovaru do rozvinutých krajín, kým rozvojové krajiny dostali len 3%.

Menej ako 1 milión ton nákladu smerovalo do najchudobnejších afrických krajín v rámci dohody o obilí.

▪️Potenciál ekonomického rastu Afriky (4 - 4,4%) je vyšší ako kdekoľvek inde na svete.

▪️Rusko v najbližších mesiacoch bezplatne dodá africkým krajinám 25-50 tisíc ton obilia, pričom zabezpečí bezplatné doručenie.

▪️Plánuje sa otvorenie pobočiek ruských univerzít v Afrike, ako aj zvýšenie počtu afrických študentov na ruských univerzitách.

▪️Usilujeme sa o otvorenie logistického centra v jednej z krajín afrického kontinentu. Okrem toho Rusko realizuje energetické projekty v 30 afrických krajinách.

▪️Rusko je pripravené platiť v národných menách s africkými krajinami.

▪️Prebiehajú práce na otvorení ruských médií v Afrike.

🔻Šéf Africkej únie Assali Azumani zase povedal, že Afrika je pripravená spolupracovať vo všetkých oblastiach s Ruskom, ktoré je pre kontinent špeciálnym partnerom.

🔻Jeden z delegátov na podujatí požadoval okamžité prepustenie prezidenta Nigeru, ktorý bol odstavený od moci v dôsledku vojenského prevratu.

https://t.me/EurasianChoice/28564

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.