Milo 29.07.2023 06:27 Zobraziť v diskusii

Re: Zbrojárstvo - o výrobe a predaji zbraní

Ukrajinské ozbrojené sily používajú rakety Severnej Kórey pre Grad MLRS

Rakety podľa novín odovzdala Kyjevu "spriatelená krajina", ktorá zachytila ​​loď s muníciou.

LONDÝN, 29. júla. /TASS/. Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU) používajú rakety vyrobené v KĽDR pre viacnásobné raketové systémy Grad (MLRS). Informovali o tom noviny Financial Times , ktorých korešpondentovi ukázali muníciu v jednej z delostreleckých jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny nachádzajúcich sa v prvej línii.

Ako sa uvádza v článku, muníciu vyrobenú v KĽDR je možné vidieť aj na fotografiách, ktoré urobili novinári v júni na pozíciách ozbrojených síl Ukrajiny v regióne Záporožie. Severokórejské strelivo pre Grady sa podľa ukrajinských strelcov vyrábalo v 80. až 90. rokoch minulého storočia a má veľmi nízku spoľahlivosť, preto sa nerado používa, avšak podľa jedného veliteľa delostreleckého oddielu Ozbrojených síl r. Ukrajina, teraz ukrajinská strana potrebuje akúkoľvek muníciu, ktorú môže získať.

Ukrajinskí vojaci korešpondentovi FT Christopherovi Millerovi povedali, že rakety odovzdala Ukrajine "spriatelená krajina", ktorá údajne zachytila ​​loď naloženú muníciou severokórejskej výroby.

V decembri 2022 koordinátor pre strategickú komunikáciu Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu John Kirby uviedol, že KĽDR darovala zbrane súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner. Ruský veľvyslanec v Pchjongjangu Alexander Matsegora označil tieto vyhlásenia USA za nepravdivé. Ruská strana opakovane zdôraznila, že na uskutočnenie špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine nepotrebuje zahraničné dodávky, keďže vojensko-priemyselný komplex krajiny zvláda svoje úlohy. 

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.